We hebben na Bocas del Toro de smaak te pakken en besluiten nog een dagje te gaan duiken in Corcovado National Park in Costa Rica. Coco Island ligt helaas ver buiten ons budget, maar het gebied rondom Caño Island zou een goede tweede moeten zijn. Via ons hotel Cabinas Murrilo worden we prima geholpen om onze duiktrip te plannen. Hier lees je onze ervaringen over de onderwaterwereld van Caño Island.

Het weer is een beetje wisselvallig in Drakebay maar als om 6 uur onze wekker gaat om te gaan duiken lijkt het een stralende dag. We ontmoeten de duikcrew van Drake Divers op het strand, waarna we na het inladen van de boot, direct kunnen vertrekken. Een klein bootje, zonder faciliteiten maar meer dan je eigen equipment heb je ook eigenlijk niet nodig. We zijn vandaag met zes duikers in totaal. Een klein groepje en iedereen lijkt lekker ervaren.

Duiken in de Pacific

Dit is voor ons de eerste duik op dit continent die aan de kant van de grote oceaan plaats vindt. Net even wat anders, warme en koude stromingen komen hier bij elkaar, de zee kan wat ruiger zijn en je ziet ook weer hele andere dieren. Een beetje huiverig want vooral ik hou niet erg van stroming. Maar door die koude en warme stromingen komen hier ook heel veel grote vissen samen en dat is nou precies wat deze plek zo bijzonder maakt. Geen kleine lieve beestjes, maar hordes grote scholen vissen, tonijnen, haaien, schilpadden en roggen. Weer eens even helemaal wat anders.

Grote vissen tijdens het duiken in Corcovado National Park

Het bootje is maar klein dus met een achterwaartse koprol gaan we één voor één de boot af. Het eerste half uur van de duik valt zwaar tegen. We zien een paar kleine aaltjes het zand uit komen, heel vluchtig blijven we even hangen bij een schorpioenvis, maar verder helemaal niks. Totdat we opeens de tempratuur van het water voelen veranderen en we zo tegen een enorme school vissen aan zwemmen. Het zijn er wel honderden. Onze duikmaster instrueert ons even te blijven wachten waarna zich een waar schouwspel afspeelt. De grote vissen jagen op de school met kleinere en we horen nog net niet het muziekje van Jaws afspelen. Jawel daar komen ook de eerst whitetipsharks aan. Wouw een indrukwekkend gezicht zeg! De duik vindt plaats voor Caño eiland, een beschermd gebied waar maar een bepaald aantal duikers per dag mogen komen.

Duiken in Corcovado National Park

Tijdens de tweede duik merken we nog meer dat het hier inderdaad om het grote spul te doen is. Enorme scholen vissen, volop rifhaaitjes en ander gespuis. Helaas is het zicht echt wel wat minder en is er dus ook wat minder te zien qua kleine diertjes. Na veel macro duiken gedaan te hebben (vooral gericht op de kleinere onderwaterbeestjes is dit wel eens leuk.

Na afloop lunchen we op San Josecito Beach. Echte wildernis vol met aapjes en ara’s. Prachtig om te zien, de ara’s genieten van de amandeltjes die aan de boom hangen. Onderweg terug naar Drakebay springt de één na de andere dolfijn het water uit. Een fijne afsluiter van een lekker dagje duiken.

Heb jij wel eens in Corcovado National gedoken? En wat vond je er van?

Share: