Afgelopen juni brachten we een bezoek aan Porto. Een hele charmante Portugese stad met een eigen drankje: Port. Allebei hadden we wel eens een Tawny hier of daar gedronken, maar om nou te zeggen dat we het fijne er van wisten? Nee, niet bepaald. Daarom trokken we er een dag voor uit om te gaan leren hoe Port nou eigenlijk gemaakt wordt. En we leerden een hoop. Lees je met ons mee?

PVS wijnen

Port is een versterkte wijn, net als Sherry, Vermouth en Madeira. De zogenoemde basiswijn wordt volgens het bekende proces gemaakt. Een fermentatie in vaten. Hierna wordt een likeur, vaak Brandy met een alcoholpercentage van 77% aan de wijn toegevoegd waardoor een tweede fermentatie ontstaat. De alcohol wordt omgezet in suikers en dat resulteert in een zoetere wijn. Als men een zoete Port wil maken dan wordt de fermentatie eerder onderbroken. Hoe langer de fermentatie duurt des te droger de wijn dus wordt.

Tawny en Ruby Port

In Port wordt onderscheid gemaakt in het proces. De Port-wijnen gaan in grote houten vaten waarin de Ruby Port wordt gemaakt. Deze herken je aan de bordeauxrode kleur en is vaak wat zoeter van smaak. Elke Port start als een Ruby, maar als de Port daarna in een kleiner houten vat wordt gedaan waardoor er meer zuurstof bij de wijn komt en het fermentatieproces dus verandert, is er sprake van een Tawny. De Tawny heeft een bruine of amberachtige kleur en is over het algemeen ouder dan een Ruby.

Vaten

Graham’s

Nadat we ons hebben ingelezen in het proces van het maken van Port brachten we een bezoekje aan één van de grootste porthuizen in Porto: Graham’s. Porto is een prachtige stad gelegen aan de rivier de Douro. Met een brug is de ene kant van de stad, Porto, verbonden met Vila Nova de Gaia. De straten van Vila Nova de Gaia zijn nog steiler dan in Porto zelf en dat levert mooie plaatjes op vanaf de andere kant van het water. Ondanks dat bijna alle Porthuizen gericht zijn op toeristen en er geen druif groeit, is het zeker de moeite waard om één van deze huizen te bezoeken. In tegenstelling tot andere wijnhuizen in Europa zijn deze heel erg makkelijk te bereiken.

Museum

Graham’s is één van de grootse maar zeker ook één van de beste Porthuizen van het gebied. Ze bestaan al sinds de negentiende eeuw en hun oudste Port op de fles dateert uit 1862. Of hij nog lekker smaakt is een tweede… Grahams behoort tot de Symington-familie net zoals Cocksburns Dows Warre, Quinta do Vesuvio en Quinta do Ataide.

We worden vriendelijk ontvangen en uitgenodigd voor een rondleiding en proeverij. We beginnen met een kijkje in het museum, bekijken een film en gaan dan van start met de rondleiding door de kelders. In sneltreinvaart legt onze gids het proces van Port uit. We bekijken de kelders waar de honderden grote en kleine eiken houtenvaten staan opgeslagen. Een prachtig gezicht!

Vintage Port

Hebben de wijnmakers geluk en is meer dan 50% van de oogst van de druiven van opmerkelijk hoge kwaliteit dan wordt dat jaar uitgeroepen tot een vintage jaar. De Port moet in dit geval binnen twee jaar gebotteld worden. Op de fles kun je zien of het om een vintage Port gaat. Een Port-wijn van hogere kwaliteit dus. Het laatste vintage jaar voor Graham’s was 2011.

Port vaten

Single Harvest Port

Ook wordt er onderscheid gemaakt bij een zogenaamde single harvest. Dit betekent dat de port uit een enkel oogstjaar komt (Colheita, letterlijk vertaald ‘naar oogstjaar’) en dat de kwaliteit zo goed is dat de wijn het proces voor een Tawny ondergaat en minimaal 7 jaar op hout gelegd wordt.

Port proeven

Dan is het tijd voor het leukste gedeelte van ons bezoek aan Graham’s: de proeverij! We worden naar een sjieke kamer gebracht waar onze tasting al klaar staat. We trappen af met een Ruby Reserve, de Six Grapes. Deze wordt gemaakt van 6 druivensoorten. We zijn er allebei niet kapot van. Eerder hadden we al geconstateerd dat onze voorkeur duidelijk bij de Tawny’s ligt en niet zo zeer bij de Ruby’s. Dat blijkt dus hier ook uit. Dan proeven we een tien jarige Tawny. Dit betekent niet zozeer dat alle druiven in deze Portwijn tien jaar oud zijn, maar het is een gemiddelde van wat zich in het vat bevond. De kleur van de wijn is een stuk bruiner en de port heeft een houtige smaak. Lekker! De derde in het rijtje is de twintigjarige Tawny. Deze past in het rijtje van wat we hiervoor proeften maar je merkt dat hij al een stuk complexer is.

Proeflokaal

We raken aan de praat met onze gids en hij waardeert onze nieuwsgierigheid. We blijven vragen maar hij beantwoordt met plezier al onze vragen. Opeens schenkt hij stiekem nog een glaasje in uit een mysterieuze fles. Het blijkt Vintage Port uit 1983. Wouw! En alsof het nog niet allemaal gek genoeg is, proeven we ook nog een Dows uit 1985 en een Quinta do Vesuvio uit 1995, deze laatste is zijn favoriet.

Bewaren en drinken van Port

Wij slaan in, want de Port valt goed in de smaak. Mocht je nou ook een fles Port thuis hebben liggen, of interesse hebben om er binnenkort één aan te schaffen? De Ruby drink je op een temperatuur van 16-18 graden en een Tawny komt het beste tot zijn recht bij 12-14 graden. Afhankelijk van de leeftijd kun je een geopende Ruby 1 tot 4 weken bewaren en voor een Tawny kun je 1 tot 4 maanden aanhouden.

Port

En ga je binnenkort een bezoek brengen aan Porto, vergeet dan vooral niet een bezoekje aan één van de Porthuizen te brengen. Onze ervaring met Graham’s was heel erg goed. Na ons bezoek daar hebben we nog geprobeerd om een ander huis te bezoeken, maar helaas was het personeel daar lang niet even vriendelijk en was het ontzettend druk. Misschien een momentopname maar wat ons betreft, steekt Graham’s er met kop en schouders boven uit.

Porto

Share: