De bubbles van Spanje komen uit het gebied Penedès De Cava, misschien niet zo’n prestigieuze naam als Champagne, maar eerlijk gezegd komt het op hetzelfde neer. We gingen op zoek naar de verschillen tussen Cava en Champagne en brachten een bezoekje aan deze regio. Lees met ons mee wat wij hier leerden en proefden.

De drukte van Barcelona ontvluchten

Binnen 45 minuten ben je in Sant Sadurní d’Anoia. Vanuit hartje Barcelona (Playa Catalunya) heb je voor €8,60 een retourtje. Sant Sadurní d’Anoia is een slaperig authentiek Spaans dorpje: stille straatjes, kleine winkeltjes en overal Cava… De meeste Cava-huizen liggen op loopafstand van het station. Er is een toeristeninformatie die je een eind op weg kunnen helpen en er zijn een aantal leuke restaurantjes. Op vrijdagmiddag was het er stil en dus een verademing na de drukte van Barcelona.

Cava, wijn met bubbels?

Eigenlijk is Cava en Champagne hetzelfde. Het wordt beide volgens de Method Traditional gemaakt. Maar hoe werkt dat nou precies?

Plukken en persen

In de maanden augustus en september worden de druiven in de Penedèsstreek geoogst. Niet zomaar met machines, maar alles met de hand. De druiven worden beoordeeld op kwaliteit.

De druiven gaan naar de pers. Van 4000 kilo druiven houd je ongeveer 2500 liter druivensap over. Doordat de schillen van de druiven direct uit het sap worden verwijderd heeft het sap een heldere goudachtige kleur. Tijdens de eerste gisting worden de natuurlijke suikers omgezet in alcohol. Eigenlijk het natuurlijk proces van welke wijn dan ook.

Dan is het tijd om de ‘stille’ wijn te bottelen.

Bubbels

Maar waar komen nou die bubbeltjes vandaan? Nadat de ‘stille’ (niet bubbelende wijn) gebotteld is, wordt er een likeur toegevoegd die typerend is voor het Cava-huis. Doordat deze likeur suiker en gist bevat, ontstaat er een tweede fermentatie. De gisting kan de fles niet verlaten en hierdoor ontstaat het koolzuur in de wijn. Het bekendste kenmerk van Cava en Champagne.

Draaien, draaien

De flessen worden in Girasols opgeslagen. De girasol is een Catalaanse uitvinding. Het is een metalen rek waarin 500 flessen met één handeling gedraaid kunnen worden. Dit beïnvloedde zowel de Cava- als de Champagneproductie en maakt het proces een stuk efficiënter. De flessen worden elke dag een klein beetje gedraaid waardoor de droesem langzaamaan in de hals van de fles naar de kroonkurk zakt. Een product wat je liever niet terug vindt in je glaasje elegante bubbels. Om hier vanaf te komen, bevriezen ze de kop van de fles en met een snelle beweging ploft het depot uit de fles. Binnen een fractie van een seconden stop de cavamaker zijn duim in de fles  om te voorkomen dat er te veel Cava verloren gaat. De fles wordt aangevuld met Cava uit een andere fles of de eerder genoemde likeur, afhankelijk van de zoetheid van de Cava.

In tegenstelling tot Champagne die soms wel 6 jaar rijpt, is dat bij Cava vaak een stuk korter. Ook in Spanje zijn er keurmerken ingevoerd om de kwaliteit van de Cava aan de consument te kenbaar te maken. Alle Cava’s rijpen minimaal 9 maanden maar de Gran Reserva rijpt minimaal 30 maanden.

Zoet of droog

Er zijn ook bij Cava verschillende gradaties in zoetheid. Het onderscheid wordt gemaakt door het aantal grammen suiker per liter.

 • Brut nature: zonder toevoeging van suiker, hier wordt dus geen likeur aan toegevoegd
 • Extra brut: niet meer dan 6 gram per liter
 • Brut: 6 tot 15 gram per liter
 • Extra seco: 12 tot 20 gram per liter
 • Seco: 17 tot 35 gram per liter
 • Semi-seco: 33 tot 50 gram per liter
 • Dulce: meer dan 50 gram per liter

Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen een Cava en een Champagne?

 • Cava mag alleen in de Penedesstreek gemaakt worden en Champagne alleen in de Champagne-regio.
 • In Cava herken je vooral noten van citrus, meloen en peer waar je in Champagne vaak het toosterige van brood, noten en karamel proeft.
 • Cava wordt over het algemeen van de druiven Macabeu, Parellada en Xarello gemaakt. Champagne wordt, op enkele uitzonderingen na, alleen van Pinot Noir, Chardonnay of Pinot Meunier gemaakt. Toch zagen we dat er steeds meer geëxperimenteerd wordt.
 • De prijs – hoewel er in kwaliteit geen verschillen in zitten, liggen de prijzen van Cava aanzienlijk lager.

De grootste Cava-producent ter wereld.

We beginnen de dag met een bezoekje aan Cordinieu, een enorm landgoed een stukje buiten het dorp. Het gebouw is indrukwekkend met prachtig glas in lood. De tour is commercieel en niet erg persoonlijk. Het hoogtepunt was een treinritje (!) door de 32 kilometer lange tunnels vol met flessen Cava. Bij Cordinieu produceren ze meer dan 5 miljoen flessen Cava per jaar. De Cava die wij proefden was de ‘instapfles’. Betaalbaar, niet vies, maar ook niks bijzonders. Het is interessant om zo’n grote onderneming eens van binnen te bekijken, maar ben je op zoek naar de authentieke en persoonlijke ervaring, dan ben je hier aan het verkeerde adres. Groot, massaal en toeristisch. Meerdere bussen lopen leeg en vergezellen ons bij de tour. Dit is niet helemaal wat we zoeken.

Llopart

We besluiten nog een ander Cava huis te bezoeken. Kleinschalig, authentiek en bekend om zijn goede Reserva’s. Llopart ligt prachtig! Op een heuvel, een klein taxiritje verwijderd van Sant Sadurní d’Anoia, ligt een fantastisch landgoed. Alhoewel het al tegen sluitingstijd loopt, worden we warm welkom geheten door Cristina. We krijgen een uitgebreide rondleiding door de kelders en langs de wijnranken. Cristina vertelt ons over de familiegeschiedenis van de familie Llopart. Wat een contrast met het huis waar we zojuist waren! We worden hier zo prettig ontvangen en we leren een hoop.

Een rondleiding door de geschiedenis

De familie Llopart maakt al wijn sinds 1385. Een familie met een flinke geschiedenis dus! Cristina leidt ons door het prachtig oude landhuis, we gaan naar boven via een prachtige statige wenteltrap waarbij de familieportretten ons aan de muur nieuwsgierig aan kijken. Het voelt bijna alsof we teruggaan in de tijd. De kelders zijn minstens even indrukwekkend. Achter elk hoekje schuilt een verhaal wat Cristina ons in geuren en kleuren vertelt. We merken dat de Cava hier met veel liefde en passie wordt gemaakt.

Tijd om de proeven

Dan komen we in een klein filmzaaltje. Op de grond staan krukjes in de vorm van cava-kurken. We mogen plaatsnemen voor een korte documentaire over Llopart. Nadat we alle verhalen over de familie Llopart hebben gehoord, zijn we al bijna overtuigd dat de Cava haast niet meer tegen kan vallen. We krijgen de gehele lijn van Llopart te proeven en dat is geen straf. Het begint al goed bij de instap Cava’s en ook de Brut en de Rosé vallen erg in de smaak. We gaan door met meer hout en lagere oplages. De Imperial Gran Reserve bevalt ons zo goed dat we meteen een flesje kopen, ook al zitten onze tassen al stampvol, desnoods gaat hij in de hand mee of drinken we hem meteen op! 42 Maanden bracht deze Cava door op eikenhout. Als klap op de vuurpijl proeven we het vlaggeschip van Llopart: de Ex Vite Gran Reserva met 60 maanden eikenhout. Een bijzondere Cava want er worden er maar 5300 per jaar geproduceerd. We zijn eruit: Cava is niets minder dan Champagne. Sterker nog, we weten opeens niet meer of Champagne wel onze favoriete bubbel blijft… Zo goed is Llopart dus!

Kortom, breng je binnenkort een bezoekje aan Barcelona, overweeg dan een bezoek aan de Cava-regio en ga dan vooral naar Llopart. Geloof ons, het stelt je niet teleur!

Onze tips:

Oh, en als je toch in Barcelona bent, breng eens een bezoekje aan de authentieke Xampanyet, een bar waar je voor nog geen zeven euro een fles cava bestelt. Echter wel alleen als je er voor een prikkie een bordje ham of een broodje camembert bij bestelt. Voor ons geen probleem! Andere favoriete Cava’s die we in Barcelona dronken:

 • Gramona bij Disfrutar
 • Segura Vidas

Drink jij graag Cava? En wat is je een favoriet?

Share: