Marc kijkt er al 2,5 jaar naar uit. Eindelijk weer het water in en de onderwaterwereld gaan verkennen. Alle research over het duiken laat ik vol vertrouwen aan Marc over. Het is een hobby geworden waar hij ook in Nederland wekelijks mee bezig was. Hij heeft alle ins en outs van de landen die we willen bezoeken al doorgenomen, en de beste duikplekken zijn al geselecteerd. Op Bali liep het echter al meteen anders en ontdekte we zelfs nog een echte hidden gem!

Amed

Dan is het eindelijk zover, en kiezen we Amed als eerste duikbestemming. Na enige research gaan we voor Divecentre Jukung en daar hebben we geen spijt van gekregen. Voor twee duiken op een dag betaalde we € 54,- per persoon. Deze dagen duiken we samen met Teun en Chloe waarmee we gezellig een paar dagen optrokken. We begonnen met een korte sessie in het zwembad, na 2,5 jaar op het droge is het fijn om de basis weer even door te nemen. Heb je meer dan zes maanden niet gedoken dan ben je dit zelfs verplicht. We beginnen makkelijk in Amed, want alle duiken worden daar gewoon van af het strand gedaan. Geen gedoe met koprollen van de boot maar gewoon lekker het water in wandelen. Het duiken in Amed staat bekend om het US Liberty wrak wat in Tulemban (een naast gelegen plaatsje) ligt. Het wrak ligt zo’n 25 meter uit de kust en is helemaal niet diep. Het wrak is bedekt in prachtig koraal en al gauw zien we een grote Barracuda zwemmen gevolgd door een prachtig elegante schildpad.

IMG_3019

Porcupine

In overleg met onze duikinstructeur, Teun en Chloë besluiten we als tweede duik een muckdive te doen. Dit is een duik waarbij je over het algemeen niet op zoek gaat naar mooie koraalbedden, wrakken of andere grote dingen, maar waarbij je in het (zwarte) zand opzoek gaat naar de insecten (critters) van de oceaan. Waar Marc op het land niks van moet weten, is hij in het water groot fan. Al speurend over de zeebodem beginnen we aan onze tweede duik.

 

IMG_3024

Leaf scorpionfish

We zien verschillende kleine wezentjes, kleine naaktslakjes (nudibranches), garnaaltjes, en een zogeheten pipefish. Doordat deze duik niet zo diep gaat kunnen we een stuk langer onderblijven, en komen we na ruim een uur weer boven. Ook Chloë en Teun die nog niet eerder een muckdive hadden gedaan zijn verkocht.

IMG_2791

Mantis shrimp met kuit

Het duiken in Amed bevalt ons meer dan goed en we besluiten de volgende dag nog twee duiken te doen. Dit keer reizen we af naar Seraya, een duikspot die voornamelijk bekent staat om het marcro leven. Wat we bij Seraya spotte?

 • Pikachu nudibranches
 • Pigmee seahorse (mijn favoriet)
 • Pipefish
 • Mantis shrimp
 • Cuttle fish
 • Pijlstaartroggen
IMG_0656

Waar is Wally? Pigmee seahorse

Onderwaterfotografie

Even wat inside information: voordat we vertrokken heeft Marc een onderwatercamera gekocht. Op de Filipijnen hebben we meerdere malen met een geleende camera gedoken en Marc was laaiend enthousiast. In Nederland kocht hij een Canon G10, een wat ouder tweedehands model, die echter nog prima functioneert. Inmiddels heeft hij er ook een onderwaterbehuizing bij gevonden en verdiept hij zich meer en meer in de technieken van het onderwater fotograferen. Het is een kunst ansich, want behalve dat je goed stil moet kunnen blijven hangen (buoyoncy) moet je ook je ademhaling onder controle houden en uitkijken dat je niks aanraakt. Onderwater gebruikt hij de manuele instellingen van AV of compleet manueel. Hebben julllie weleens foto’s gemaakt onderwater? Wat voor camera gebruik je?

 

IMG_2944

Cowfish

Ben je toch in Amed om te duiken vergeet dan niet om een klein snorkeluitstapje te maken naar het Japanse wrak. Met de scooter (4 euro per dag) ben je er binnen 10 minuten en het ligt op enkele meters uit de kust. Ook al ben je geen ervaren duiker, met een snorkel en een duikbril zie je ook hier nudibranches en murenes.

 

Gili eilanden

Na een prachtige tijd in Amed vertrokken we richting de Gili eilanden. 4 Jaar geleden ging Marc daar voor het eerst het water in en raakte verzot op duiken. Helaas zat duiken er dit keer niet in op de Gili’s, Marc had een ooronsteking onder de leden, en door het voorschrijven van verkeerde medicijnen hield dat ook nog even aan. Achteraf zijn we echter niet meer zo zeker of we het nou wel zo jammer vinden. We horen verschillende verhalen over de Gili eilanden en het duiken. Het koraal zou veelal dood zijn, en de zeeschildpadden waar de Gili’s toch wel om bekend staan zijn hier niet op een natuurlijke manier gekomen… Op verschillende duikscholen spraken we met de divemasters, en wij waren geen groot fan van hun manier van werken. Grote groepen, en geen eigen input. Als dierenvrienden hebben wij dan toch een beetje onze bedenkingen bij deze duiklokatie…

IMG_3039

Blowing bubbles

Padang Bai

Met de teleurstelling nog vers in ons geheugen vertrokken we weer naar het vaste land. Padang Bai om precies te zijn. Bij veel toeristen vooral bekend om de oversteek naar de Gili eilanden, maar een enkeling weet dat je hier ook prachtig kan duiken. Via de mail hebben we leuk contact met Elena van OK Divers. Hun filosofie spreekt ons aan en we besluiten zelfs onze Advanced Open Water cursus hier te doen. Na 35 duiken vinden we het wel tijd om ons hieraan te wagen en het is een goede manier om wat meer te leren over fotografie en andere specialisaties waaruit je kunt kiezen. Na de tegenslagen op de Gili’s is het geluk weer met ons en blijkt duikinstructeur een fervent fotograaf. Naast fotografie kiezen we voor de specialisaties: navigatie, buoncy, en vis identificatie. De nadruk ligt echter op de fotografie en Rudo geeft ons volop tips over hoe we dit het beste aankunnen pakken. Hij helpt Marc onder water met de instellingen van de camera en terug aan land helpt hij ons op weg met het bewerken van de foto’s.

IMG_2940

False stonefish

Per duik moesten we een aantal oefeningen onder water doen, maar daarna was er volop tijd om op ontdekkingstocht te gaan. Wat we zoal zagen in de wateren van Padang Bai:

 • False stonefish
 • Leaf schropion fish
 • Decoration crab
 • Orang-utan crab (deze stond al een poos op het verlanglijstje)

 

 • IMG_2958

  Orang-utan crab

Rudo bewaarde het beste voor het laatst. De vierde duik gingen we naar Secret Jepun, een onofficiele divesite en Rudo’s favouriet. En het was inderdaad waar, deze duik bracht ons alles waar we nog op hoopte.

 • Verschillende ornate ghostpipefish bij elkaar
 • Juvenile leave scorpion fish
 • Porcupine
 • Een reusachtige cuttlefish
 • En als laatste een reusachtige FROGFISH! (Marc’s favoriet)

  IMG_3080

  Giant frogfish

IMG_3072

Cuttlefish

Wouw daar hoopte we al een tijdje op, we verdenken Rudo ervan dat hij wist waar hij zat en dit tot het laatst wilde bewaren. Dat heeft hij slim bekeken…

En toen waren we certified advanced divers!

OK divers raden we iedereen aan die op een relaxte manier van professionals wil leren. Ze nemen de tijd, denken met je mee, en helpen je als je het even niet ziet zitten, zoals ik deed bij de eerste duik. Thank you for a great time Rudo en Elena! Twee duiken kosten hier € 64,- per persoon en de advanced cursus (5 duiken plus certificaat en lesstof) kost € 265,- per persoon.

IMG_3055

Ornate ghost pipefish

Nusa Lembongan / Nusa Penida

Onze laatste duikbestemming in Nusa Lembongan, een eilandje aan de zuidoost kust van Bali. De reden om hier te gaan duiken zijn de manta roggen en de Mola Mola’s. Het is echter geen seizoen voor de Mola’s dus wij richten ons op de manta roggen die al jaren hoog op ons lijstje staan. Het weer zit echter niet mee en niet elke duikschool heeft Manta point op de planning voor de komende dagen… Er wordt storm verwacht…  Duikschool Two Fish Divers wil wel naar Manta Point varen en we besluiten de volgende dag met hun op pad te gaan. (2 duiken kosten € 68,-) De trip wordt goed verzorgd en de eerste duikplek was SD point. Kans op manta’s was hier nihil en de zee was erg ruig. Het rif was heel erg mooi maar doordat we toch wat last hadden van de sterke stroming merken we dat het ons wat lastiger af gaat. Vol goede moed gaan we door naar Manta Point. De zee is inmiddels zo ruig dat ik me afvraag of ik me ontbijt wel binnen hou. De kapitein van de boot is het blijkbaar met mij eens en geeft aan rechtsomkeert te willen maken. Ja, een teleurstelling, maar eerlijk gezegd hadden we hier ook niet het water in gewild.  That’s part of the game, sometimes you win sometimes you loose. De tweede duik werd Mangrove Point, en was spectaculair op verschillende manieren. Het rif was prachtig en had alle kleuren van de regenboog, de stroming was echter zo hard dat we ook spectaculair snel gingen. En van de controle verliezen houden wij nou eenmaal niet, dus dit was niet ons ding… Two Fish Divers loste het allemaal goed op en dit geeft ons reden om nog eens terug te komen bij rustig weer, om dan hopelijk wel de manta roggen te kunnen zien.

IMG_3106

Twee nudibranches

Ga je ook duiken op Bali? Wellicht helpen deze tips je:

 • Doe research voordat je gaat, laat je niet leiden door de grote toeristenwebsites, maar lees eens een blog. Wat is er echt te zien? En hoe gaat een duikschool te werk
 • Boek je je duiken van tevoren online dan geven duikscholen vaak korting van ongeveer 10%.
 • Wil je investeren in je eigen duikuitrusting maar weet je niet waar je moet beginnen? Een eigen masker heeft ons al zoveel plezier opgeleverd! En daarbij, ook met snorkelen heb je hier een hoop aan. Onze maskers zijn van Aqualung. Marc’s hoofd paste het beste in The Look 2 en mijn hoofd matchte met The Look. Nooit meer geneuzel met lekkende maskers.
 • Ontdek nieuwe duik- en snorkelplekken door rond te vragen. Divemasters weten meestal het beste waar wel en niet naar toe te gaan. Dit geldt ook voor snorkelplekken.
IMG_3018

Seagrazer

 

IMG_3084

Giant black frogfish

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share: