Er is één restaurant in Nederland waar Marc en ik graag terugkomen. En dat is restaurant One waar Marc tien jaar geleden zijn carrière begon in de wereld van fine dining. Restaurant One bestaat tien jaar en dat vieren ze met een speciaal menu. Marc werd dertig dus reden voor een feestje. Onder het mom beter laat dan nooit delen we vandaag onze ervaringen met jullie.

We hebben wat te vieren

Gezellig met de hele familie (op Kim na, want die is in Australië) wandelen we van huis zo naar Restaurant One. We aten in goede restaurants over de hele wereld, maar zo vanuit je achtertuin binnen 5 minuten in het restaurant is toch wel speciaal. Restaurant One ligt in het culturele complex de ECI. Een mooie industriële locatie. De graffiti is nog goed zichtbaar op de muur en dit past eigenlijk helemaal bij de stijl van het restaurant.

Tien gangen

Ter gelegenheid van het tienjarige bestaan serveert Restaurant One een tien-gangen menu. Terug in de tijd, want de gerechten van de afgelopen tien jaar komen terug op het bord. Voor elk jaar is er een gerecht. Wat een leuke manier om terug te kijken. Voor Marc en zijn ouders is het ook bijzonder. Aan sommige gerechten legde hij tien jaar geleden zelf de laatste hand en zijn ouders komen ook al tien jaar hier over de vloer. Herkenning alom. We beginnen de avond met een paar heerlijke amuses. Krokantjes van aardappel en piccalilly. Oesterblad met een smaakexplosie van Bloody Mary. Courgette bitterballetjes. Allemaal hapjes die perfect passen bij een glaasje bubbels. Wil je eens wat anders proberen? Restaurant One heeft ook een prachtige cocktailkaart vol met lekkere Gin&Tonics en andere smaakvolle cocktails.

 

 

Sashimi maar dan anders

Dan beginnen we met het eerste voorgerecht. Meteen tien jaar terug in de tijd met de smaken van sushi. Zeebaars sashimi met schuim van rijst, sorbet van wasabi, kaviaar van sojasaus en ingelegde appel. Heerlijke structuren en Aziatische smaken zoals wij het graag zien en proeven. We besluiten een aantal mooie flessen wijn van de uitgebreide wijnkaart te proberen. Zo starten we met een Italiaanse witte wijn, een oude bekende, maar nog steeds heel erg lekker.

Kingcrab

Het volgende gerecht is nieuw voor ons. Kingcrab met Livar ham, tomaat en zwarte knoflook. Als ik aan het prachtige gerechtje ruik, kan ik het even niet zo goed plaatsen. Sardientjes? Ham? Ansjovis? Maar de smaken zijn zo gebalanceerd en op elkaar afgestemd dat het echt om te smullen is. En dan te bedenken dat dit in 2012 al op de kaart stond. Heeeeeerlijk, ik hoop dat dit gerecht nog even blijft.

Terug in de tijd

Dan verschijnt er een oude bekende op tafel. De steak tartaar van kalf. Met een tuintje erop. Een project waar Marc in 2010 bij betrokken was. Met gezuurde groenten, een granité van piccalilly en tuinkers. We drinken er een boterzachte Duitse wijn bij. Als je niet zou weten dat deze wijn Duits was, had hij ook niet misstaan in de Bourgogne. Dat boerse smaakje complimenteert het gerecht!

Restaurant One

Van voorgerechten krijgen wij nooit genoeg. Ik vind voorgerechten vaak veel lekkerder, origineler en lichter dan een hoofdgerecht. Doe ons er daarom nog maar eentje. Er verschijnt een prachtig bordje met rogvleugel op tafel. Afgemaakt met pompoen, appel, knolselderij en beurre noissette. Dat laatste noemen ze ook wel ‘notenboter’. Eigenlijk is het gewoon licht verbrande boter die een nootachtige smaak krijgt. Dit past perfect bij de rog. Rog is bijzonder van structuur. Het vlees bestaat uit een soort lamellen.

Azië bij restaurant One

We gaan weer even terug naar de Aziatische smaken, maar wel gecombineerd met een Nederlands product. Buikspek met een saus van groene Thaise curry. Heel fruitig door de stukjes mango en de gepofte rijst. Het buikspek is boterzacht.

De tempraturen zijn inmiddels gestegen naar graadje BBQ en het hoofdgerecht past daar dan ook prima bij. Gebarbecued rund, met een lekkere rokerige jus van Jack Daniels. Eigengemaakte barbecuesaus en ketchup en groentjes van de BBQ. Vrij heftige rokerige smaken, maar dit wordt goed in balans gebracht met een salade uit eigen tuin. We tellen maar liefst tien verschillende soorten kruiden en slaatjes. Inmiddels zijn we overgestapt op een heerlijke Shiraz uit Australië. Het peperige van de Shiraz complementeert de BBQ smaak. Lekker hoor!

Restaurant One

Moeilijk kiezen

Tijd voor een tussengerechtje, wederom een oude bekende. Geschaafde eendenlever met rode biet en vijg. Het ziet er prachtig uit. Het briochkoekje met de eendenlever zweeft bijna boven het Martini glas. Het zoete van de vijgen garnituur werkt goed samen met de intense smaak van lever. Niet iedereen aan tafel is gek op eendenlever. Geen probleem: het wordt dan vervangen door een prachtige bordje met aardappel, kaas geweekt in rozenwater en mosterd. Bijna twijfel ik of ik volgende keer misschien ook niet van eendenlever hou, zo lekker ziet het er eruit.

Restaurant One

Zoet voor erna

Dan denk je dat je er bijna bent, maar er staan ons nog drie toetjes te wachten! Dat vinden we helemaal niet erg. De porties zijn goed aangepast. Een hoofdgerecht is dus gelukkig lang niet zo groot als wanneer je drie gangen zou eten. Eerst een fris tussentoetje wat de smaakpapillen weer even neutraliseert. Een sorbet van limoenblad. Wat ruikt dat lekker! En als het ijsje breekt, vind je onder in het glas een cocktail van blauwe bessen, die je met een rietje opslurpt. Leuk, en net even een andere manier om een ijsje te serveren!

Bij de laatste twee toetjes besluiten we nog voor een glaasje dessertwijn te gaan. Sommelier Joost helpt ons bij de keuze en komt met een verassing. Als we eraan ruiken is het meteen duidelijk wat het volgende toetje zal zijn. Appeltjes! Het drankje dat hij ons voorzet is een moderne Apfelkorn. en de tarte tatin smaakt daar perfect bij. Lekker met Maple Syrop. Leuk detail, want gastvrouw Bethany komt uit Canada.

We sluiten af met een heerlijk stukje aardbeien-cheesecake. Ongebakken. Samen met wat vers zomerfruit en een bolletje muntsorbet is het net een schilderijtje. Het glaasje bubbelende dessertwijn is heerlijk fris.

Restaurant One

Gepassioneerd personeel

Bij de koffie krijgen we nog een vol bordje vol met huisgemaakt friandises. Wat een kunstwerkjes! We hebben genoten van heerlijke avond. Bij One voelen we ons altijd helemaal thuis. De meiden in de bediening zijn lekker vlot en niet te stijfjes. Joost de sommelier kan je alles vertellen over de wijnen. Leuk zo’n jonge kijk erop. Hij vertelde dat zijn wijnleverancier vaak blinde proeverijen organiseert. Wat een goed idee! Zo wordt je niet beïnvloed door het land van herkomst, prijs of druivensoort, en proef je de wijn ECHT!

 

Edwin en Bethany, nogmaals gefeliciteerd met jullie 10-jarige jubileum. We hebben genoten van een fantastische avond, jullie gastvrijheid en Limburgse gezelligheid! Tot binnenkort!

Share: