De stad waar we op aan vliegen is Auckland, de hoofdstad. Een leuke maar drukke en dure stad. We besluiten de drukte na een aantal dagen te ontvluchten en op de bonnefooi naar Waiheke Island te vertrekken. Dit groene eiland ligt op zo’n 45 minuten varen van de hoofdstad. Een retourticket kost $36,- oftewel €21,-. Aangekomen op het eiland merken we dat hier een hele andere sfeer hangt dan in de stad.

Het eiland is prachtig groen en staat bekend om de wijnen die er gemaakt worden. Zoals jullie begrijpen klinkt dat ons als muziek in de oren en willen we de dag dan ook wijden aan het wijnproeven. In combinatie met het bootticket kopen we een hop on hop off ticket voor de “wijnbus” ($60,- totaal). Normaal gesproken gaan we liever zelf op pad, maar rijden na al die lekkere wijntjes lijkt ons geen goed idee, en deze bus gaat van wijnhuis naar wijnhuis, dus dit is eigenlijk prima oplossing. Echter merken we in de loop van de dag dat de combinatie liften en lopen ook best goed te doen is.

IMG_7040

 

Waiheke staat bekend om rode wijnen, en dan voornamelijk de klassieke Bordeaux style blends. De vijf klassieke druifsoorten; Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec en Petit Verdot komen we dan ook veel tegen op het eiland. Echter de laatste paar jaren wordt er steeds meer met witte wijnen geëxperimenteerd. Syrah komen we hier en daar tegen, (in Australië misschien wel mijn favoriet, al noemen ze hem daar Shiraz) echter is deze hier een stuk fruitiger en meer te vergelijken met de de Franse Syrah.

 

We beginnen onze dag bij Mudbrick Vineyard. Een vrij groot en commercieel wijnhuis waar je een flinke toeslag betaald voor een tasting, maar met een prachtig uitzicht, en een romantisch plekje op de berg. De wijnen zijn lekker maar veel druiven worden overgebracht vanuit een gebied op het Zuider Eiland en dat is toch niet helemaal waar we voor komen…

 

We vervolgen onze route naar Wild on Waiheke. Hier ligt de focus niet alleen op wijn, maar hebben ze ook een eigen brouwerij en maken zelf rum. Wild on Waiheke is een plek om met de familie naar toe te gaan, er hangt een gemoedelijke sfeer en er zijn allerlei activiteiten om met het gezin te doen. In plaats van dat je een bepaald bedrag betaald voor een proeverij kun je hier zelf kiezen wat je wel en niet wilt proeven. Elk bier, wijn en cider is in proefformaat te bestellen voor een kleine bijdrage. Zo proef je dus alleen wat je zelf lekker lijkt. Uiteraard kun je natuurlijk ook voor het volledige assortiment kiezen, zoals wij deden. Marc gaat voor het bier, en ik hou het wijselijk bij wijn. (bier na wijn geeft venijn toch…)

IMG_7017

Proeverij met goede friet bij Wild on Waiheke

Marc is blij, Pale Ales zijn weer de orde van de dag, en op aanraden van Simon probeert hij de Dark Ale, die hem blij doet verassen. Dat is dus het voordeel van een verrassingsproeverij, je laat je niet leiden door wat je al kent, en je ontdekt nieuwe dingen. Voor mij is het toch andersom want voor mij springt the good old Chardonnay er toch weer uit. Hij heeft lekker veel hout en is heerlijk boterig. Precies waar ik van hou. Wijnproeven op een lege maag is natuurlijk geen goed idee dus we bestellen een portie frietjes die ons ook wederom verassen. Zo lekker hebben we ze al in tijden niet gehad.

 

Inmiddels voelen we ons lekker gezellig en maken we een korte wandeling om de wijn wat te laten zakken, en dat brengt ons naar Te Motu, één van de oudste wijngaarden van het eiland. Dit pareltje ligt een beetje verborgen, maar is het zoeken zeker waard.

IMG_7023

Te Motu ligt een beetje verborgen

Als we het mooie terras op lopen doet het een klassiek aan en voelen we ons zelfs een beetje underdressed. Dit gevoel wordt echter heel erg snel weggenomen als we de vriendelijke Kate ontmoeten. Ze neemt ons vanaf moment één serieus en ze vertelt ons over de geschiedenis en de filosofie van Te Motu. Het proeven van de wijnen is hier iets duurder ($20,- voor 5 wijnen). Maar het is elke stuiver waard. De wijnen bouwen zich perfect op. Het absolute hoogtepunt is de Te Motu 2008, een blend van Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. We constateren dat dit de lekkerste wijn is die we de afgelopen jaren hebben geproefd. Dat mag ook wel voor $90 dollar per fles… Wat een topper!

12729049_1150315174993707_7217269577843747673_n

Te Motu 2008

Te Motu valt ontzettend in de smaak en we vragen Kate wat ze ons nog meer aan kan raden. Dit is misschien wel de beste manier om nieuwe ontdekkingen te doen, vinden wat je leuk vindt, en daar door vragen naar de volgende hidden gem. De locals weten het immers het beste. Ze vertelt dat er een mooi wandelingetje naar Obsidian is. Dwars door de wijnvelden. Obsidian sluit al bijna haar deuren als we daar aankomen, maar Martin vertelt ons dat hij mensen nooit wegstuurt, dus gelukkig mogen we nog een aantal van de wijnen proeven. Ze hebben meerdere prijzen gewonnen met hun Montepulciano die ook zeker goed smaakt. En ook hun flagship The Mayor met een blend van Cabernet Franc, Malbec, en Petit Verdot valt niet tegen.

IMG_7021

Een heerlijk ontspannen dag op Waiheke. Mocht je in Auckland zijn dan zijn de wijnen van Waiheke zeker aan te raden. En krijg je trek van al dat wijnproeven maar vindt je  portomenee de finedining restaurants niet zo’n goed idee? Probeer The Local voor goede fish&chips en burgers!

 

Waar dronken jullie de lekkerste wijnen van Nieuw Zeeland?

Share: