Cusco, de meest toeristische stad van Peru. Met een reden want het is de uitvalsbasis voor één van de zeven wereldwonderen, namelijk Machu Picchu. Maar de stad zelf is ook de moeite waard. Letterlijk een hoogtepunt, de stad ligt namelijk op 3360 meter. Wat wij deden in Cusco en waar je lekker kunt eten lees je hier.

Ons verblijf in Cusco kwam er iets anders uit te zien dan we van tevoren hadden gedacht. Nadat we net onze trekking naar Macchu Picchu hadden geboekt, ging ik een horror nacht in. Een voedselvergiftiging was niks nieuws voor mij, maar dit was versie 2.0. Na drie dagen begon ik me weer wat beter te voelen, maar niet zonder een flinke kuur aan medicijnen en een streng dieet. Balen, want Peru was nou net het land waar we zo naar uit hadden gekeken wat eten betreft. Voor mij stonden er echter twee weken lang, gekookte groente, rijst, pasta en thee op het menu. Heel erg jammer, maar uiteindelijk gaat gezondheid boven alles en hield ik me braaf aan de voorschriften.

Dus… 5x lekker eten in Cusco met een twist, want we gaan voornamelijk voor vegetarisch, vloeibaar en gekookt. Maar wie ons een beetje kent, weet dat we er toch het beste van willen maken, en dan dus wel lekker vegetarisch, vloeibaar en gekookt! We komen in Cusco ook weer onze Nederlandse vrienden Duco en Ria tegen, die we eerder al in Copacabana en Sucre ontmoetten. Laten zij nou vegetarisch zijn en ons graag vergezellen in de zoektocht naar dieetproof-restaurantjes.

  1. Green point My Vegan Restaurant 235 Calle Carmen Bajo, Cusco

We gaan meteen voor het extreme, een veganistisch restaurant. Naast dat het voor mijn dieet wel toepasselijk is, merken we dat we allebei steeds vaker naar een vegetarisch gerecht neigen. Er hoeft niet altijd vlees in te zitten, en het is vaak (vooral in dit soort landen) nog lekkerder ook. Groenten zijn vaak schaars voor de vleeseters, maar voor de vega’s lijkt dat toch makkelijker te zijn. Bij Greenpoint maken ze er een feestje van. Alle gerechten zijn kraakvers en zien eruit als plaatjes. Versierd met eetbare bloemen, en de porties zijn enorm! Je eet hier bijvoorbeeld een vegetarische Ceviche of fantastische vegan-curry’s.

  1. Mr. Soup Calle Saphi 448, Centro HistoricoCusco

Ook soep paste goed in mijn dieet en Marc vond het helemaal niet erg. Die is namelijk gek op soep. En ja, bij Mr. Soup eet je dan ook alleen maar soep. Van over de hele wereld. Tom Kha, goulashsoep maar ook gewoon een goede tomaten- of kippensoep. Twijfel je of het wel genoeg is, zo’n vloeibare hap? Ja! De kommen zijn 40 cm in doorsnee en zeer goed gevuld.

  1. Organika Calle Resbalosa No 410 – Centro Historico, Cusco

De producten van Organika komen uit eigen tuin, gelegen in de Sacred Valley. Er zijn veel vegetarische opties maar je kunt er ook Alpaca proberen. De structuur heeft haast wat weg van tonijn en het vlees is heel erg zacht. De pasta’s zijn vers met lekker veel groenten, en ook het brood wordt zelf gebakken. Het zaakje is maar klein en wat rumoerig, maar het personeel doet er alles aan om het je naar de zin te maken.

  1. El Barrio Portal de Panes 181, Cusco

Een ceviche-restaurant waar de gerechten aan tafel worden afgemaakt. Gezien de omstandigheden hebben wij hier helaas niet gegeten, maar van veel mensen hoorden we fantastische verhalen. O, o, wat balen we daar nu van! Dus ben je in Cusco, vergeet El Barrio aan het grote plein niet!

  1. Pantastico Carmen Bajo, Cusco

Een klein bakkertje in de San Blas buurt. Perfect voor een snelle en goedkope lunch. De broodjes zijn vers en de empanada’s zijn goed gevuld. Ook de cakejes en verse sapjes zijn de moeite waard. Alles kost ongeveer een euro, dus goed voor de portemonnee.

Nee, inderdaad niet het lokale eten wat jullie van ons gewend zijn, maar toch hebben we ons goed vermaakt in Cusco. Ben jij wel eens in Cusco geweest? Waar at jij het liefst?

Share: