Om heel eerlijk te zijn deed ik voor vertrek weinig research over Nieuw-Zeeland. Marc vertelde zijn verhalen over zijn eerdere ervaringen in Nieuw-Zeeland, ik oriënteerde me op werk zoeken maar de hoogtepunten van het land gingen aan me voorbij. Op een uitzondering daargelaten; de Tongariro Crossing. Vanaf moment één dat ik er verhalen over hoorde fascineerde dit me. Marc kon deze wandeling vorige keer niet doen vanwege de weersomstandigheden, dus was het voor ons allebei een nieuwe ervaring. Ja hier keek ik al lang naar uit, op een goede en een slechte manier, want één ding is zeker, het zou zwaar gaan worden.

IMG_8150

Het startpunt aan het einde van de dag

IMG_7947

Een buitenaards landschap

De Tongariro crossing is een wandeling van 19,4 kilometer dwars door de het oudste nationale park in Nieuw Zeeland. De wandeling staat bekent als mooiste 1-daagse trekking van het land, en behoort tot de top 10 van beste dag-wandelingen wereldwijd. De wandeling leidt je door het landschap tussen 3 verschillende vulkanen door. De Ngauruhoe (ook wel bekend als Mount Doom in Lord of the Rings), Tongariro en Ruapehu. Het landschap veranderd elk half uur en ik heb nog nooit een wandeling gemaakt waarbij ik me zovaak en zoveel verbaasde over de schoonheid van de natuur.

IMG_7987

Mount Doom

Het was fantastisch, we waren bang dat het als onervaren hikers misschien te hoog gegrepen zou zijn, maar niks was minder waar. Het ging prima en het was prachtig. Van lage vegetatie en kleurige bloemen loop je door naar een bijna buitenaards landschap waar niks groeit. Onderweg kom je verschillende fluorescerende zwavelmeren tegen die mysterieus afsteken tegen het donkere dorre landschap van de vulkanen. En laten we de fascinerende rode krater van Mount Doom zeker niet achterwege laten.

IMG_7983

Fotograpjes uithalen met Mount Doom

Terwijl wij onze research deden miste we hier en daar wat informatie wat ons zou helpen bij een goede voorbereiding. Ben je van plan om binnenkort de Tongariro Crossing te gaan doen? Wij helpen je op weg met deze tips:

 

  • Goede wandelschoenen zijn een pré. En hier gingen we al snel de mist in, ik had alleen maar Converse bij me… Ik ben me er van bewust dat dit alles behalve goed is voor je voeten, maar het ging mij bijzonder goed af, geen blaren of andere pijntjes. Heb je de keus dan zou ik zeker gaan voor schoenen met iets meer demping en steun bij de enkels.
  • Check de weersverwachting een aantal dagen voor dat je gaat wandelen. Bij hevige wind en sneeuwval is de crossing gesloten.
  • Ga je met eigen vervoer dan is het slim om de auto bij het eindpunt neer te zetten, en ’s ochtends een shuttlebusje naar het startpunt te nemen. Op deze manier ben je niet gebonden aan een bepaalde tijd bij het eindpunt (en bespaar je geld).
  • Wij deden de wandeling op een zonnige maar koude en winderige dag. 3 liter water per persoon is het minimale wat je nodig hebt. Er is onderweg één bijvulpunt maar dit is een kleine 20 minuten extra lopen, en ligt vrij op het begin van de route.
  • Neem voldoende eten mee, je lichaam gebruikt veel meer energie dan op een gewone dag. Je eet dus al snel het dubbele aan lunch. Wij hadden ook veel plezier van een beetje suiker.
  • Draag laagjes kleding. De meeste beginnen hun wandeling nog voor 8 uur, het is dan echt koud. Truien, jassen, lange broeken zijn een must. Na het eerste stuk klimmen krijg je het gelukkig al snel warmer en kun je in deze tempraturen prima in een korte broek verder. (maart, 2016) Let echter wel op dat je zweet en dus makkelijk kou vat met de koude wind die er waait
  • Er zijn twee zware stukken waar je binnen korte tijd enorm stijgt. Nadat je de Emerald Lakes hebt kunnen zien liggen heb je het ergste gehad. Hierna volgt een pittige afdaling van ongeveer 20 minuten met daarna alleen nog maar stukken die makkelijk te doen zijn.
  • Er zijn twee de-tours die je kunt maken. De eerste zul je na ongeveer 2 uur tegenkomen en is de afslag naar Ngauruhoe (Mount Doom) deze duurt 3 uur en wordt als zeer gevaarlijk beschreven. Van andere hoorden we dat het handen en voeten werk is en zeker niet is aan te raden met hoogtevrees. Doordat het pad heel erg stijl is, is er een hoog risico voor vallende stenen. De tweede de-tour is op ongeveer de helft en gaat door naar Mount Tongariro, deze duurt 1,5 uur. Wij vonden 7 uur wandelen als beginnelingen wel eventjes voldoende en hielde ons dus aan de originele route.
IMG_8028

Het eerste uitzicht op de fluoreserende zwavelmeren

IMG_8069

Groene meren

IMG_8122

Het landschap verandert per half uur

Kortom, een prachtige wandeling, die voor ieder met een gemiddelde conditie prima te doen is.

 

 

Share: