Costa Rica staat hoog op ons verlanglijstje. Een land wat ‘biodiverser’ is dan elk ander land op aarde. Dat betekent een hoop nationale parken, veel wildlife, prachtige stranden en ook nog eens de gelukkigste mensen van de wereld! Ondanks dat het een flinke deuk in ons maandelijkse budget zal opleveren, kunnen we deze kans niet laten lopen. We nemen je mee naar de eerste bestemming in Costa Rica. Drake Bay, Corcovado National Park.

Een flinke reis

Het is een flinke reis om vanaf de hoofdstad San Jose in Corcovado National Park te komen. Om 5 uur ’s ochtends vertrekken we met de bus, om maar net op het nippertje de taxi in te vliegen van Palma Norte naar Sierpe. Geen goedkoop ritje maar, als we op de bus moeten wachten, missen we onze boot. Dat is ons die $15 wel waard. In een uur trotseren we flinke golven en meren we aan op het strand van Drake Bay. Lekker primitief: we moeten op blote voeten en met opgerolde broekspijpen de boot af. Op zo’n 5 minuten lopen ligt ons hotel. Cabinas Murrilo, naar eigen zeggen met het beste uitzicht van Drake Bay. En daar zijn we het eigenlijk wel mee eens als we ons balkonnetje zien. De kamers zijn eenvoudig maar praktisch. Er is een keuken waar je prima een eigen maaltje kunt koken. Het personeel is ontzettend vriendelijk en helpt ons om onze planning voor de komende paar dagen rond te krijgen. Vanaf ons balkon spotten we al snel de eerste kleurrijke vogels zoals papegaaien en ara’s.

Verwacht niet dat je compleet in de jungle vertoeft. Er is infrastructuur, een supermarktje en internet en dankzij de vele toeristen ontwikkelt het zich stapje voor stapje. Je zit dus niet in de middle of nowhere maar het is wel een beetje primitief.

Accommodatie in Drake Bay Corcovado

Op de grens van regenwoud en oceaan

De eerste dag staan we vroeg op om het eerste wildlife te gaan spotten tijdens een wandeling naar San Josecito. Een prachtige route waar je op de grens van regenwoud en strand loopt. Dicht bebost, maar overal hoor je de zee en zie je de prachtige kleine strandjes. Er werd ons verteld dat je ’s ochtends vroeg twee keer zo lang over de wandeling doet omdat je overal stopt om de dieren te bekijken. Dit gold echter niet voor ons want wij spotten namelijk helemaal niks. Ach ja, om negen uur zitten we dan ook keurig op tijd aan het ontbijt. Moe maar niet helemaal voldaan…

Dieren spotten in Corcovado National Park

In samenwerking met ons hotel boeken we de volgende dag een tour naar Corcovado National Park. Wij kiezen voor een dag in en om ranger station La Sirena. Vanuit meerdere bronnen horen we dat hier de meeste dieren gezien worden en dat is nou precies de reden dat we hier zijn. Onze gids Javier vertelt dat 2,5% van alle diersoorten wereldwijd hier te vinden zijn. Poeh, dat zet je wel even aan het denken.

Jonge kolibrie in Corcovado National Park

Wow, een tapir!

Corcovado National Park ligt aan de grote oceaan. Met een bootje varen we een uur langs het dicht beboste regenwoud en de ruwe kustlijn. Een prachtig gezicht met de zon die net haar eerste stralen laat zien. Met onze gids en 6 anderen gaan we op pad. Het is bijna niet te geloven maar na vijf minuten spot Javier een tapir. Het grootste zoogdier dat in het Costa Ricaanse regenwoud leeft. Niet te verwarren met een miereneter, want de tapir is echt een stuk groter. Het is nog maar een baby, maar toch al zo groot als een flinke hond. Hij doet me een klein beetje aan een olifant denken met z’n lange snuit. Zijn huid is ruw en dik en Javier vertelt dat hij makkelijk een poema van zich af kan schudden.

Tapier in Corcovado National Park

Niet lang daarna lopen we een luiaard tegen het lijf. Oke, dat is een beetje overdreven want als Javier zijn telescoop er niet op had gericht hadden we hem nooit gevonden, maar dit is wel de ideale manier om dit bijzondere dier eens van dichtbij te bekijken. Wat zijn ze harig en knuffelbaar. De luiaard heeft standaard een glimlach op z’n gezicht, daar wordt je toch spontaan vrolijk van? Ons geluk kan niet op als we zien dat ze ook nog eens een baby’tje bij zich heeft.

We maken een snelle stop bij het ranger station. Een mooi complex waar je ook kunt overnachten. De slaapzalen zien er prima uit. Open maar met goede klamboes. We hebben dit nog even overwogen, maar met prijzen vanaf $350 per persoon per nacht kiezen wij toch liever voor de dag tour (a $90 per persoon)

Wilde varkens in Corcovado National Park

Eindelijk een ara

Hoog op mijn verlanglijstje staat de ara. De gekleurde grote papegaai met rood, blauw en geel. Op de kaft van de Lonely Planet van Costa Rica staat een prachtige close up van deze vogel. Hier hoopte ik dan ook op. Helaas rijken mijn fotografie skills niet zover en beschik ik ook niet helemaal over de juiste lens, maar we hebben ze wel gevonden. Het is een lawaai van jewelste als ze met z’n vijven de amandelen van de boom proberen te eten. Door de telescoop kunnen we het schouwspel prachtig aanschouwen. Terwijl we terug lopen naar het ranger station zien we nog even de familie wildzwijn het pad oversteken. Maar liefst acht stuks!

Ara in Corcovado National Park

De lunch is echt prima verzorgd, een wrap, vers fruit en een brownie. Dat zie je niet vaak op tours. Tijdens de rest van de tour spotten we nog talloze kleurrijke vogels. Nog meer ara’s, toekans en een familielid van de Quetzal.

Het uitzwaai-comité

Rond een uur of één is het tijd om terug te keren naar de boot. We kunnen ons geluk niet op. Natuurlijk hadden we misschien nog graag een jaguar willen spotten, maar dat was zelfs onze gids in zijn twintigjarige carriere nog niet gelukt om deze in Corcovado National Park tegen te komen. Dus we beklagen ons dan ook niet. Als kers op de taart zwemt er nog wel een grote groep dolfijnen met ons mee terwijl we op de boot zitten en spotten we in een baaitje nog twee krokodillen. Onze dag kan niet meer stuk!

Ben je in binnenkort in Costa Rica, dan mag een bezoek aan Drake Bay en Corcovado National Park absoluut niet ontbreken. Even weg van de bewoonde wereld en op zoek naar talloze dieren die je hier kunt ontmoeten. Ben je op zoek naar een slaapplaats dan kunnen wij Cabinas Murillo van harte aanbevelen. Wat een vriendelijke mensen! En natuurlijk het beste uitzicht van het dorp.

Share: