Terwijl we lekker aan het wintersporten waren in Nieuw Zeeland las ik op een blog over de Nomad Cruise. Repositioning cruises die de Atlantische Oceaan overgaan. Niet zomaar samen met het typerende cruisevolk maar met 135 digital nomads. Onze interesse was gewekt. Wat digital nomads zijn, wie het typerende cruise volk is en wat de Nomad Cruise ons heeft gebracht en hoe het was om 17 dagen op zee door te brengen lees je hier.

Een repowattes?

Een repositioning cruise betekent eigenlijk dat de boot van het ene continent terug moet naar het andere continent. Naar het goede seizoen, dus van najaar terug naar lente. Een minder interessante reis voor de doorsnee reiziger en daarom voor een zéér interessante prijs. De boot moet toch terug en waarom dan niet gevuld? Voor minder dan de helft van het normale tarief steek je de Atlantische oceaan over, maak je gebruik van alle faciliteiten aan boord, bezoek je drie verschillende eilanden en drie wereldse havensteden en kun je je volledig onderdompelen in het lesprogramma dat is opgesteld door de Nomad community. 135 lotgenoten die vol inspirerende verhalen en adviezen zitten. Klinkt dat niet fantastisch? Dat was het ook!


“Het is betaald”

Op 9 mei vertrokken Marc en ik vanuit Puerto Limon in Costa Rica. We waren één van de weinige van de Nomad Cruisers die daar al opstapten. We werden de eerste paar dagen dan ook omringd door het bovengenoemde typerende cruisevolk. En dat was al een beleving op zich. Het was geen probleem om om 9 uur ’s ochtends te beginnen met een vodka redbull, ook niet als je de 50 al ver gepasseerd was. Met het gebruik van alle faciliteiten van dit enorme flatgebouw van een cruiseschip bedoel ik namelijk ook de bar. Alle drank (uitzonderingen daargelaten) was inbegrepen in de prijs. Marc en ik konden onze lol niet op. In Costa Rica was het nog een beetje op een houtje bijten als backpacker zijnde, maar eenmaal aangeschoven bij het eerste lunchbuffet nipten we van een ijskoud glaasje Cava. En als ie op was, dan haalde je toch nog een nieuwe? Of liever een Gin&Tonic? Het kon allemaal.

Een raam!

Ondanks dat de prijzen van de boot belachelijk laag waren, zijn wij voor de goedkoopste kamer gegaan. We zijn en blijven backpackers. Een inside cabin. Juist ja, een hok zonder raam. En daar zagen we wel een beetje tegenop. Geen daglicht op je kamer voor 17 dagen. Maar mijn motivatie was, als we frisse buitenlucht willen gaan we toch gewoon lekker op het dek zitten? Ja, dat is toch anders. Toen we waren ingecheckt was het tijd om onze kamer te gaan zien. We hadden ons op het ergste voorbereid. De deur ging open… En ja hoor!! We waren geüpgrade, dat was duidelijk. En nee, niet een klein scheepsraampje, een mega raam! En ook de kamer was een stuk luxer dan we ons hadden kunnen voorstellen. Misschien wel de meest luxe kamer die we op reis beslapen hebben.

Upgrade

Het koste ons minstens twee uur om het schip van boven naar beneden te ontdekken. Van de 360 degrees bar tot het casino. Van de sportschool tot het theater. Alles was aanwezig. De eerste twee dagen waanden we ons in de luxe van het bubbelbad en het zwembad. Even helemaal niks. Geen zorgen over wat we ’s avonds met eten zouden doen, geen hotelletjes boeken, geen excursies plannen. Gewoon even het hoofd leegmaken. Want ruimte in het hoofd was nodig, er zou nog een hoop gaan komen.

Kennismaken met de Nomad Cruisers

In Cartagena kwam de rest van de groep Nomad Cruisers aan boord, 135 stuks. Allemaal hadden ze een eigen verhaal. Sommige namen al voor de tweede, derde en zelfs vierde keer deel aan de cruise. Jullie vragen je inmiddels vast af wat een Nomad Cruisers anders maakt dan iemand die onder het typerende cruisevolk valt. Nou dat zit zo. De digital nomads die zich opgeven voor de Nomad Cruise zijn bijna allemaal locatie-onafhankelijk. Dit betekent dat ze overal ter wereld kunnen werken, mits ze beschikking hebben over een goede internetverbinding. Zoals je begrijpt zijn veel van hen ondernemer, ZZP-er, maar ook backpackers waren van de partij.

Zonsondergang Nomad Cruise

Wie inspireerden ons het meest?

  • Jerome Knoot eigenaar van strategischmarketingplan.nl . Eén van Nederlands snelstgroeiende websites. Al zijn kennis van zijn opleiding in Marketing deelt hij op deze website. Momenteel is het het grootste marketing platform van Nederland
  • Andres Pineiro, één van Latijns-Amerika’s grootste Instagram Influencer. Door de coole dingen die hij offline doet is hij één van de grootsten online geworden. Hij verdient zijn geld met Instagram onder het motto ‘Kom van de bank af’.
  • Stella Airoldi, een Nomad Cruise veteraan. Voor de vierde keer nam Stella deel aan de Nomad Cruise en dat betekent een 100% succesrate! Stella is wat je noemt een digital nomad, ze heeft geen vaste woonplek. In Oeganda zette zij een Social Business op. Samen met lokale vrouwen met een verleden in de steengroeves startte zij een bedrijf in sieraden. 22STARS, vernoemd naar de 22 vrouwen waar ze ooit mee startte. Inmiddels zijn deze vrouwen zelfstandig en ‘zichzelfonderhoudend’. Omdat Stella ambitieus is en nog veel meer ellende in Oeganda zag, volgde al snel de 22STARS foundation. Sponsor een kindje in Oeganda zodat hij of zij naar school kan gaan. Alles is transparant en er blijft niks aan de strijkstok hangen. Wij sponsoren Mozes. Kijk maar eens op haar website misschien is het wel iets voor jou! Oh, en de sieraden? Die kun je tegenwoordig ook bij ons kopen! Interesse? Let me know!
  • Katharina Wagner is een online marketing specialist. Naast het feit dat Katharina ontzettend veel ervaring in dit vakgebied heeft, startte ze recentelijk een sportbikini lijn. Doordat we 17 dagen samen op het water doorbrachten hebben we veel van haar kennis en kundigheid kunnen leren. Wat een luxe om advies te krijgen van een marketing adviseur!
  • Tobias Rauscher geeft gitaarles via Youtube. Van hem leerden we dat een filmpje meer oplevert dan een potje zout. Een filmpje neem je namelijk maar één keer op en kun je een miljoen keer verkopen. Dat potje zout moet steeds opnieuw gemaakt worden. Wat een wijsheid. En hij kan ook nog eens prachtig gitaar spelen.
  • Wat was het heerlijk sparren met Ydwer en Monique van globehopper.nl Een Nederlands stel dat een wel heel vergelijkbare route aflegde het afgelopen jaar. En ook zij waren startende reisbloggers. Wat hebben we veel gemeen! En wat lopen zij nu ver voor op ons… Zo ambitieus! Inmiddels zijn ze naast het snelgroeiende Globehopper.nl ook een online marketing en tekstbureau begonnen.

Excursies

Na de eerste kennismakingen met de Nomad Cruisers was het tijd om nog even wat tropische eilanden te bezoeken. Sint-Maarten en Antigua. Zon, zee en strand. Bijzonder om in 6 uurtjes een eiland proberen te leren kennen. Het is bijna niet te doen. Daarom genieten we maar gewoon lekker van de laatste Caribische zonnestralen.

Pullmantur

Een vol en inspirerend programma, niks geen vakantie dus op die Nomad Cruise

En toen was het gedaan met de rust want vanaf dag 5 was het programma full on! Om 10 uur ’s ochtends beginnen de eerste talks. Snel ontbijten en voor de vroege vogels nog even een baantje trekken en een cortado in de bar en dan HUP de schoolbanken in. De talks worden gegeven door de deelnemers van Nomad Cruise. Iedereen was dus vrij om een lezing te verzorgen. Gericht op één onderwerp of gericht op je eigen bedrijf. Dit wilde je niet missen want de talks waren stuk voor stuk ontzettend inspirerend. Het programma was opgedeeld in thema dagen. Netwerken, social media, marketing, finance, alles kwam aan bod. ’s Ochtends kun je dus deel aan twee talks deelnemen (als je tenminste de avond ervoor niet te lang in de poolbar of disco was blijven hangen) en na de lunch was het tijd voor de workshops. Voorafgaande aan de Nomad Cruise kon je je inschrijven voor drie workshops. Intensieve trainingen gericht op verschillende onderwerpen. Zo nam ik deel aan een workshop over portretfotografie, over het schrijven van een marketingplan op budget, ik leerde hoe ik een betere netwerker kon worden en over een gezonde werkhouding. Heel erg variërend en stuk voor stuk heel erg leerzaam. Dacht je dat het programma er om 16.00 uur wel een beetje op zat? Dan heb je het mis. Na de workshops was er gelegenheid voor spontane meet-ups. Mensen met gezamenlijke problemen of juist oplossingen kwamen bij elkaar. Zo organiseerden wij een spontane bijeenkomst over eten onderweg. Ja, en ’s avonds was er dan eindelijk tijd voor ontspanning.

Talks

Lekker eten aan boord

Lunch en ontbijt werden in buffetvorm geserveerd. Hartstikke prima. Verse croissants, een yoghurt bar, vers fruit, volop beleg, eitjes. Alles erop en er aan. De lunch bestond al snel uit twee of drie gangen. Salades, kaasjes, hammetjes, een lekker stukje vis, maar ook een uitgebreid assortiment aan vegetarische hapjes. Nee, we kwamen niks tekort. Maar het hoogtepunt was toch wel het diner. Uitgeserveerd in het restaurant waar we met alle Nomad Cruisers aan lange of ronde tafels zaten. Onze vaste ober was Rudy. Wat een belevenis bij Rudy aan tafel. Top service maar barre werkomstandigheden. Rudy werkt zes maanden aan een stuk. Ik moet er niet aan denken, maar Rudy vertelde dat hij op deze manier genoeg geld kan verdienen voor zijn familie in Honduras, en hij had plezier in wat hij deed. ’s Avonds in het restaurant aten we elke dag drie gangen. Er was een wisselend menu maar ook de golden oldies die elke dag te bestellen waren. Mocht je je afvragen hoe de kwaliteit van het eten is aan boord van zo’n groot schip waar elf dagen geen nieuwe voorraad aan boord komt? Prima! Ik wil niet weten hoe de voorraadkamers (huizen?) eruit zien maar tot aan de laatste dag werd er top gekookt.

Aan tafel!

Hoe deze cruise ons leven veranderde

Hoewel we op voorhand vooral uitkeken naar de luxe, de rust en de bestemmingen van deze cruise blijkt achteraf dat de Nomad Cruise ons wel degelijk heeft veranderd. Al snel merkten we dat wij misschien wel meer leerden dan deelden met onze mede-cruisers. Wij zijn slechts beginners, nieuwsgierig en onwetend. Aan boord leerden we dat er meer is dan werken voor een baas. Dat het niet zo eng en spannend is als wij denken om voor ons zelf te beginnen. Dat geld verdienen met waar je goed in bent, kan. Dat je niet gebonden hoeft te zijn aan een woonplaats. Dat het maar één keer een investering is om een filmpje op te nemen in tegenstelling tot het produceren van een potje zout. Dat je zo specifiek mogelijk moet zijn. Dat je niet altijd uniek kunt zijn. Dat er voor alles een markt is. Dat we vrienden voor het leven hebben gemaakt. En wat SEO is (schaam schaam). Nu is de vraag hoe we dit toe gaan passen op ons eigen leven. Of verwatert dit gevoel weer na een paar maanden? Ik kan jullie vertellen dat het zeker een grote impact op ons leven heeft, maar in welke vorm? Jullie zullen daar snel meer over horen!

Nomad Cruise

Schrijf je nu in voor Nomad Cruise V en krijg €50,- korting!

Heb ik je interesse gewekt? En wil jij ook mee met een Nomad Cruise? De volgende gaat al in september! En noem je mijn naam in je application? Dan krijg je ook nog eens € 50,- korting!  Inschrijven doe je hier!

 

 

Share: