Een rubriek waar we op zoek gaan naar de beste hotspots in town! Tijdens onze reis willen we op zoek naar het beste van het beste als het aankomt op lokaal eten. Dat betekent niet luxe of duur, maar we gaan opzoek naar authentieke recepten en gerecht van het land of plaats waar we zijn. Om de rubriek goed te kunnen vullen zal ik zowel terugblikken op lekkernijen die we op één van onze vorige reizen ontdekte als nieuwe hidden gem’s met jullie te delen. Van de lekkerste Pho van Saigon tot de beste pie van Nieuw Zeeland. Hebben jullie ook zo’n lijstje met de lekkerste gerechten onderweg? Wij zijn heel benieuwd!

Soms gaat het ver en zoeken we uren lang op internet naar dat ene verborgen restaurantje waar de locals komen en soms struikelen we er over als we het niet verwachten. Het is altijd een verassing en het valt soms tegen. De krenten in de pap delen we met jullie!

 

Vandaag neem ik jullie mee naar de hoofdstad van het Maleisische deel op Borneo. Kota Kinabalu. Een kust plaatsje in het noorden van het enorme eiland. Het is onze eerste ervaring met Maleisië en we weten niet wat we moeten verwachten. Sterker nog, dit is onze echte eerste stop van onze reis door Azië. Pas laat op de avond komen we aan in het hostel. Het is al donker en we zien het niet helemaal zitten om op eigen houtje te gaan verkennen in het donker. Daarom vragen we de eigenaar van het hostel waar we in de buurt even snel een hapje kunnen eten. Hij vertelt ons dat het centrum misschien wat te ver is maar er zit een zogenaamd Seafood Centre op 5 minuten lopen… Hij vertelt dat er veel toeristen komen maar dat het eten oke is. Onze ervaring leert dat dit dan meestal niet zo’n goed teken is. Meestal zijn wij namelijk een beetje allergisch voor het woord toeristisch en eten we liever top dan oke. Maar dit keer hebben we gewoon trek en zijn we moe dus besluiten we toch naar dit toeristen festijn te gaan.

Ook bij aankomst in de overdekte hal zijn we nog een beetje huiverig. Meer dan 10 restaurants omringen de grote eetzaal met aquaria waar de gekste beesten in zwemmen. De bakken zien er schoon uit maar het doet toch een beetje vreemd aan. We lopen een rondje en kiezen dan het restaurant uit wat ons het meest aanspreekt. We laten ons adviseren en bestellen verschillende kleine gerechtjes met schaal en schelpdieren.

DSCF5067

Chili Prawns

DSCF5059

Sabah vegetable en menig ander

De fried rice is geweldig van smaak en we maken kennis met de “Sabah vegetable”, een groente die alleen in deze regio van Borneo groeit. Een heerlijk zachte groente die goed wordt gewokt met simpelweg wat knoflook en een uitje. So far so good..  niks oke, wij vinden het top! Maar dan is het tijd voor het hoogte punt. We bestellen krab, en dit kan op verschillende wijzes bereid worden. Gewokt, gefrituurd, gekookt maar wij kiezen de bereidingswijze die voor ons totaal nieuw is. Dry Butter Crab. Een hele krab die in een krokant korstje zit van “gedroogde boter” Het lijkt wel een soort krokant gebakken kaas, en nu ik het zo beschrijf vind ik het nog steeds vreemd klinken, maar mijn hemel wat was dit ontzettend lekker.

DSCF5069

Dry butter crab, Sabah vegetable and fried rice

Samen peuteren we de stukjes krabvlees uit de schaal en eten we dit met de krokante stukjes boter. Inmiddels is dit alweer 4 jaar geleden maar we hebben het er nog steeds wel eens over… Het grote mysterie achter de gedroogde boter krab op onze eerste avond in Azië. We hebben het nooit meer ergens op de kaart zien staan en ook het recept hebben we nooit kunnen achterhalen, maar we kijken er nog steeds op terug als één van de lekkerste gerechten die we tijdens onze reis door Azië hebben gegeten, en dat op de eerste dag…

Kennen jullie de Dry Butter Crab? Deel je het recept met ons? Of ben je nieuwsgierig geworden? Als je de sea food hall binnenkomt in Kota Kinabalu is het het eerste restaurant aan je rechterhand.

 

Share: