Verschillende redenen trokken ons naar Keri Keri. Het is een wijnregio, er zijn een aantal andere culinaire activiteiten, en er is een camping waar je ’s avonds in het wild Kiwi’s (het nationale dier van Nieuw Zeeland) zou moeten kunnen spotten. Jullie voelen hem wellicht al aankomen. 3 Maal op een rij spotte wij geen enkele kiwi. Een teleurstelling. Gewapend met rode lampen gingen we drie nachten achter elkaar in het pikke donker opzoek naar geritsel en gepiep. Een rondje om Aroha Island. Helaas was het geluk niet met ons, en zullen we ergens anders in dit prachtige land nog eens op zoek moeten naar het wollige beestje.

 

Kiwi’s komen ’s nachts tot leven, dat gaf ons gelukkig voldoende tijd om de rest van de omgeving te leren kennen. We beginnen onze culinaire excursie bij Vinyard Ake Ake. John de vriendelijke wijnmaker vertelt ons een paar korte feitjes over zijn wijnen, en we krijgen de kans om er ook een aantal te proeven. John is één van de weinige die zijn wijnen op eigen terrein maakt. Wel koopt hij verschillende druiven in van andere boerderijen. Een goed begin van de dag.

IMG_7359

John van Ake Ake

 

Tussendoor bezoeken we de farmersmarket van Keri Keri. Veel lokale ondernemers vertegenwoordigen hier hun producten. We ontmoeten Gary een bierbrouwer die van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt. Homebrewing is een bekend begrip in Nieuw Zeeland. Alcohol is vrij duur en een starterpakket om je eigen bier te brouwen is relatief voordelig. Gary heeft het kunstje goed begrepen, en heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Hij brouwt verschillende lekkere biertjes. Een 1,5 liter petfles is niet goedkoop ($14,-) maar zeker de moeite waard als je eens iets nieuws wil proberen. Ben je in Keri Keri ga dan zeker eens bij Kainui Brew langs.

IMG_7396

Biertjes proeven op de Farmersmarket

Naast Gary staat Ben van Byrne Wines. Een jonge ondernemer die als wijnmaker bij een grotere Vinyard werkt. Daarnaast maakt hij ook zijn eigen wijnen waarbij hij veel meer kan experimenteren en dat dus ook doet. Interessant!

IMG_7400

We zijn fan van de labels van Byrne

Naast de wijntjes en de biertjes zijn er in Keri Keri nog meer mogelijkheden. Niet ver van het stadje ontdekte we een Nederlandse kaasmaker. Dat past natuurlijk wel bij al die wijnen, en we besluiten hem ook een bezoekje te brengen. En inderdaad de kaasmaker spreekt nog prima Nederlands, en de de kazen doen zeker niet onder aan de Nederlandse kazen.

 

We rijden door naar Marsden Estate. De vriendelijke restaurantmanager laat ons verschillende wijnen proeven, en we zijn zeer blij verrast. De één na de ander smaakt voortreffelijk, en ik kan je vertellen het waren er heel wat. De uitblinker was hun award winnende Chardonnay. Marsden won meerdere prijzen van Beste Chardonnay (wereldwijd). Als Chardonnay liefhebber (Chardonnee? Chardoja!) was mijn interesse dan ook snel gewekt. Helaas, de ($60,-) Chardonnay was eigenljik niet bedoeld voor tastings. Maar… twee paar puppyogen deden wonderen en we mochten hem toch proeven. De awards zijn wat ons betreft absoluut terecht. Ja Marsden is zeker een favoriet!

IMG_7369

De lekkerste Chardonnay van Marsden Estate

Onderweg bezoeken we chocoladefabriek Makana en een fudgemakerij genaamd Get Fudged. Bij beide is er volop gelegenheid om het assortiment te proeven. Fudge is ons wat te zoet, maar de chocolade smaakte uitstekend!

IMG_7365

Handgemaakte chocolade van Makana

IMG_7368

Get Fudged

Als laatste brengen we nog een bezoekje aan de ouders van bierbrouwer Gary. Kainui Road Vineyard. Ze sturen ons eerst erop uit om de bushwalk te doen. Een korte wandeling over het prachtige terrein, maar daarna is het tijd om ook hun wijnen te proeven. Wederom lekker!

IMG_7450

Wijnproeven bij Kainui Road

Ja, Keri Keri heeft van alles te bieden. Sla Aroha Island niet over en laat het ons weten als je een kiwi spot!

 

 

 

 

 

 

 

 

Share: