Op pad met Marja op zoek naar eetbare plantjes aan de kustlijn van de Waddenzee. We beginnen de wandeling in Stroe, een klein dorpje vlakbij de afsluitdijk. Onderweg vertelt Marja op een leuke manier over alles wat er aan eetbare lekkernijen groeit. Ze heeft een hoop informatie over wat verschillende kruiden en plantjes kunnen doen voor je lijf. Veel hiervan vallen tegenwoordig zelfs al onder de noemer ‘Superfoods’. Wat mij betreft een wat overrated begrip, maar als het hier voor het oprapen (plukken) ligt dan is het wel heel interessant.

Wat vinden we zoal?

Verschillende soorten Melde; het blad gaat goed door salades en de korreltjes die er aan groeien zijn heerlijk en kunnen vergeleken worden met quinoa, en zijn ook nog eens rauw te gebruiken.

We trekken wilde peen uit de grond, het loof is makkelijk te herkennen maar er is ook een giftige variant. Vind je in de bloem een zwart puntje dan weet je zeker dat deze wortel eetbaar is.

Weegbree , het is in elke weitje, en op elk grasveld te vinden. Ik kende het alleen van vroeger, als je door een brandnetel te prikt werd is er altijd Weegbree te vinden om de jeuk te minderen. Vandaag leerden we echter dat de onderkant het vuil uit een wondje trekt en de bovenkant zorgt voor een snelle genezing. Handig! Maar leuker is dat het heerlijk is met een gefruit uitje in de wok.

IMG_5510Ook Lamsoor zie je veel in dit gebied. Een zilt plantje wat te vinden is in het gebied bij de zee , in de vorm van een oor van een lammetje. Je ziet dit momenteel veel terug bij visgerechten. Je kunt het rauw eten maar het is ook lekker om even met de vis mee te bakken. In de supermarkt kost het een fortuin maar hier vinden we het te kust en te keur.

Gewoon op straat wijst Marja ons de Muurpeper aan. Menig Nederlander wil hier zo snel mogelijk vanaf als het tussen de terrastegels groeit, maar niemand weet dat het eigenlijk heel erg lekker is en prima voldoet als vervanging voor peper. Je kunt het drogen of vers gebruiken.IMG_5520

We sluiten de wandeling af met een verwarmend kopje kruiden thee die Marja zelf bij elkaar plukt. Leuk en leerzaam, en vanavond gaan we lekker aan de slag met onze oogst.

Wil je ook eens meedoen aan zo’n wandeling Anneke Bleeker organiseert via Project 7-blad verschillende wandelingen per jaar in Noord-Holland. Meer informatie vind je hier.

 

 

 

Share: