Tijdens mijn tijd bij 333TRAVEL adviseerde ik onze klanten vaker om naar Sidemen te gaan. Zelf was ik er nooit geweest maar het hotel (Sawah Indah) zag er op de foto’s zo fantastisch uit dat ik ervan overtuigd was dat dat een bezoek aan de binnenlanden van Bali compleet zou maken. En nu we zelf weer een bezoek aan Bali brachten kon ik deze mogelijkheid natuurlijk niet laten gaan. Met een andere kijk op Bali vertrok ik voor de derde keer deze kant op. In de periode bij 333TRAVEL leerde ik een hoop inside informatie over het eiland van de goden, wat ons erg geholpen heeft tijdens deze trip. Sidemen is daar het perfecte voorbeeld van.

Onderweg naar Sidemen waren mijn verwachtingen erg hoog over wat we daar zouden aantreffen. Maar toen we de auto uitstapten waren we direct gerustgesteld. Wat een prachtig hotel in een fantastisch rustig, bijna slapend dorpje. We merken al meteen dat de lokale mensen bijzonder vriendelijk zijn. Dit zal vast te maken hebben met het aantal toeristen dat naar Sidemen komt, dat zijn er namelijk niet veel. De kinderen zwaaien en iedereen zegt je vriendelijk goedendag als je langsloopt. De tuin van Villa Sawah Indah staat kleurrijk in bloei, en het infinity zwembad ligt er aanlokkelijk bij. Wat kan een mens genieten van een beetje luxe… Er zijn slechts een handje vol restaurants en hotels en verder is het dorpje omringd door felgroene rijstvelden, de sawah’s. We realiseren ons dat Ubud waarschijnlijk ook ooit zo begonnen is, maar nu is uitgegroeid tot een druk toeristenoord wat eerlijk gezegd verre van authentiek is.

 

De kamer van Sawah Indah is luxe en ruim met een prachtig uitzicht over de vallei van rijstvelden. Het ontbijt is het beste en uitgebreidst wat we tot nu toe hier hebben gezien, en nergens anders in Sidemen aten we zo lekker als in het restaurant van het hotel. Voor de foodies onder ons; het is ook mogelijk om een privé kookcursus te volgen in klein kookstudiootje bij het hotel.

image-5

Een ruime fijne kamer, met een prachtig uitzicht

 

image-6

Gado-Gado

 

image-8

Heel fijn vertoeven in de infinitypool

Naast dat we heel wat uurtjes aan het heerlijke zwembad hebben vertoefd, zijn we ook nog een beetje actief geweest. Dauwtrappers als we zijn, stonden we om 7 uur klaar om samen met onze gids Ben de rijstvelden in te gaan. Zo voorkomen we dat we in de brandende zon lopen en dit zijn natuurlijk ook de betere uurtjes voor fotografie. Ben vertelt ons een hoop over de verschillende soorten rijst.

Foto Sidemen

Ben verteld over het productieproces van rijst

De rijst waar alle Balinezen trots op zijn is Baas Bali (ja echt!), en is de beste rijst die op het eiland verbouwd wordt. Echter duurt het productieproces twee keer zo lang waardoor de rijst ook twee keer zo duur is. Daarom kiezen veel boeren ervoor om Javaanse of Vietnamese rijst te verbouwen. Marc en ik verbazen ons over het proces, en hoeveel uren werk daarin zitten. Het land wordt eerst omgeploegd, hier wordt geen machine voor gebruikt, maar gebruiken ze de koeien. De rijstplantjes worden aan de zijkant van de Sawah gepoot en daarna geplant. Tussen de rijstplantjes door worden chilizaadjes gestrooid zodat de insecten en vogels de rijst niet aantasten. Als de rijst volgroeid is en van groen naar geel is verkleurd, wordt deze geoogst. De rijst wordt met de hand uit de stengel geslagen en daarna gedroogd in de zon. Hierna gaat deze door een soort schudmachine om de vliesjes eraf te halen. Dit is dan ook de enige machine die te pas komt aan het proces. De restjes van de planten worden vaak verbrand en door de vruchtbare grond groeien er vaak pinda’s en chili’s. De pinda’s in Sidemen zijn overigens geweldig, vers van het land geroosterd met alleen een beetje zout. Ik dwaal af, terug naar de rijst. De rijst wordt in zakken gedaan en de boer verdient IDR 10.000 voor een kilo rijst, wat ongeveer 65 cent is. Personeelskosten hebben ze overigens niet want de oogst van de verschillende boeren gaat verdeeld over het land. Als de ene boer oogst helpt de rest van het dorp hierbij. In ruil daarvoor krijgen ze lunch en af en toe een pakje sigaretten. Is de andere boer aan de beurt, dan draaien de rollen om.

IMG_6818

Als de rijst geel kleurt mag het geoogst worden

Ben vertelt heel interessant en vindt het leuk om met Marc over Europees voetbal te praten. Om negen uur zijn we weer terug bij het hotel en staat er een heerlijk ontbijtje voor ons klaar.

 

Vanuit Sidemen is het ook zeker aan te raden om een ochtendje naar Klungkung te gaan. Met een scooter is het ongeveer een half uurtje rijden vanuit Sidemen. Er is een bruisende lokale markt met alle lokale producten die je kunt verzinnen. De marktlui zijn vriendelijk en veel minder opdringerig dan in bijvoorbeeld Denpasar. Het Klungkung paleis is in één van de grootste tempels van oost Bali.

IMG_6871

Wol in alle kleuren van de regenboog op de lokale markt in Klungkung

IMG_6873

Kroepoek, klaar om gefrituurd te worden

Wat ons betreft is Sidemen een echt hidden gem in de drukte van Bali, en mocht je het overwegen denk dan ook even aan Villa Sawah Indah, want dit hotel is echt de moeite waard! Wat vinden jullie zouden jullie Sidemen graag bezoeken?

Share: