Eindelijk is het tijd voor het land dat misschien wel het hoogst op ons verlanglijstje stond: Peru. Culinair gezien één van de meest interessante landen van dit moment. Onze eerste bestemming is Arequipa, na Lima de grootste stad van het land. En wij hebben geluk want Anneke woont in Arequipa en zij wil ons graag rondleiden. Lees mee voor de culinaire ontdekkingen van deze Peruaanse stad.

Inmiddels woont Anneke al twee jaar in Peru. We hebben elkaar al zo’n zes jaar niet gezien, maar gelukkig klikt het nog steeds als vanouds. Bijzonder om te zien hoe iemand haar leventje opbouwt in een stad die zo anders is dan we in Nederland gewend zijn. Samen met haar vriend runt ze een rafting bedrijf. Een super leuke activiteit om te doen als je in Arequipa bent. Heel erg betaalbaar namelijk SOL70, en op een paar minuten rijden van de stad. De trip kun je hier boeken.

Wij waren hier zo’n twee maanden geleden. Inmiddels is Anneke terug verhuisd naar Nederland. 

Arequipa is een stad met een prachtig oud centrum. Het plein doet bijna Europees aan. Restaurantjes zijn overal te vinden en wij sliepen in een heel fijn hotel direct aan het plein, Los Andes B&B, heel centraal gelegen. Taxi’s zijn goedkoop, maar kijk uit dat je een betrouwbare taxi neemt want er gebeuren best een hoop nare dingen. Als het even kan, laat dan het restaurant of hotel waar je verblijft een taxi voor je bellen.

 

Dit zijn onze vijf culinaire hoogtepunten van Arequipa.

  1. Tanta, 210 Int. 105, Santa Catalina, Arequipa

Nadat we op een avond veganistische sushi aten, voelden we ons toch nog niet helemaal voldaan. We hadden zin in een toetje, en alsof het zo moest zijn liepen we tegen Tanta aan. Een restaurant waar patisserie de hoofdrol leek te spelen. We bestelden een lucuma taartje. Lucuma is een vrucht die tussen de smaak van walnoot en banaan in zit. Laat dit nou perfect bij chocolade passen. Marc beweert dat dit het lekkerste is wat hij deze reis tot nu toe heeft gegeten. Tanta is één van de vele franchise-zaken van Gaston Acurio, één van de grootste chefs van Zuid-Amerika.

 

  1. Yaku Pescados y Mariscos, Tronchadero 701, Cayma, Arequipa

Eindelijk is het tijd voor onze eerste ceviche. Yaku is een cevicheria maar ook de andere gerechten met zeevruchten zijn lekker. Anneke bestelt een bord met allerlei verschillende gerechtjes: verschillende ceviches maar ook inktvis in olijfsaus en een enorm bord rijst met zeevruchten. De Peruaanse variant op paella. Dit lusten we elke dag wel.

  1. La Nuevo Palomino, Leoncio Prado 122, Arequipa

Dit is een traditioneel Peruaans restaurants. Niet alleen ceviche is kenmerkend voor Peru, de Peruaanse keuken bestaat uit talloze traditionele gerechten. Ook hier laten we ons leiden door Anneke die de Peruaanse keuken op haar duimpje kent. We krijgen allerlei kleine gerechtjes. Een heerlijke stoofpotje met draadjesvlees, een aardappeltaartje met een gevulde paprika, een stukje krokant varkensvlees, een maiskolf met kaas en een typisch Peruaanse salade. Hierbij drinken we een groot glas chica: een drankje gebrouwen van paarse mais. En een flesje Kola Escocesa: een zoete cola-variant die alleen in Arequipa te krijgen is.

  1. Buñuelos Los Ricos, La Plaza de Yanahuara, Arequipa

Je moet het even weten maar op de hoek van dit plein zit een klein kraampje waar een oud vrouwtje buñuelos verkoopt: een soort grote dunne donuts van een bijzonder deeg. De structuur is bijzonder en ze worden ondergedoopt in een zoete siroop die tussen stroop en honing in zit. Een heerlijk toetje!

  1. Fory Fay Cevicheria, Álvarez Thomas 221, Arequipa

We keken al zolang uit naar de ceviches dat ik het niet kan laten om nog een cevicheria toe te voegen aan het lijstje. Dit keer iets traditioneler. Ik vind hem lekkerder dan van Yaku, Marc is het daar niet mee eens. Aan jullie de eer om het mij te vertellen. Hier bestelden we ook een groot bord chicharon de Mariscos: gepaneerde en gefrituurde vis en zeevruchten. Dit is echter wel Marc’s grote favoriet.

 

Heb jij wel eens Peruaans gegeten? Wat is je favoriete gerecht?

Share: