Je hebt de knoop doorgehakt, je biezen gepakt en je bent gearriveerd in Australië of Nieuw-Zeeland. En nu is de vraag hoe ga ik hier reizen? Neem ik een bus, huur ik een auto, leer ik mensen kennen met een auto, misschien een trein? Of ga ik zelf opzoek naar een auto? Over het laatste willen we je graag wat meer vertellen. Samen kochten we namelijk al drie keer een auto en verkochte we er twee. Van de derde zijn we natuurlijk nog steeds zeer tevreden eigenaar. Waar je op moet letten als je een auto koopt lees je hier.

Veel werkt zowel in Australië als in Nieuw-Zeeland hetzelfde. Mochten er toch verschillen zijn zullen we dit benadrukken. De prijzen zijn gebaseerd op de Nieuw Zeelandse dollar, deze staat momenteel bijna gelijk aan de Australische (1 dollar is 0,63 eurocent).

 

IMG_7087

  1. Begin op tijd

Als je voldoende tijd hebt om te zoeken en rond te kijken begeef je jezelf in een gunstigere koop positie. Moet je binnen drie dagen een auto hebben dan zal de verkoper dat merken, en zal hij of zij minder snel zakken met de prijs. Het aanbod wat in drie dagen voorbij komt is veel kleiner dan wat er in twee weken beschikbaar is.

 

  1. Koop je een auto alleen of met iemand anders

Een auto is geen pak melk. Kun je het echt goed vinden met de andere persoon? Je gaat een verbintenis aan voor langere tijd. Je gaat wonen in je auto, dus veel plaats voor privacy is er niet… Blijk je het na een paar dagen toch niet zo goed met je autopartner te kunnen vinden dan heb je een groot probleem. Aan de andere kant, koop je alleen een auto, dan ben jij verantwoordelijk, niemand anders. Neem je mensen mee, dan is het gebruikelijk dat zij meebetalen aan de benzine kosten maar niet aan eventuele reparaties die gedaan moeten worden.

 

  1. Definieer je budget

Onze ervaring leert dat als je de auto langer dan 1,5 maand gaat gebruiken (afhankelijk van het seizoen waarin je de auto koopt) het kostentechnisch gunstiger is om een auto te kopen dan te huren. Heb je de auto korter nodig dan hangt het af van de prijs waar je de auto voor verkoopt. In dit geval heb ik het over een auto waar je op z’n minst ook met z’n tweeën in kunt slapen. Een kleine huur camper van kost minimaal $70,- per dag. Voor $3150,- zijn er voldoende mogelijkheden om een goedkoop, eenvoudig busje te kopen. Met een beetje geluk krijg je het aankoopbedrag volledig terug als je hem verkoopt. Neem je liever het zekere voor het onzekere dan adviseren we je om voor een camper van een iets hoger budget te nemen. De risico’s zijn dan minder hoog, de kwaliteit is beter en de kilometerstand staat wat lager. Denk hierbij tussen de $4000 -$5000 dollar

 

  1. Wat voor auto wil je kopen?

Een auto koop je zodat je meer vrijheid hebt, zelf bepaald waar je naar toe gaat, en geeft je de mogelijkheid om goedkoper of zelfs gratis te overnachten. Zowel in Australië als Nieuw-Zeeland zijn gratis campings te vinden. Wil je het jezelf echt makkelijk maken kijk dan of je een zogenaamd Self-contained voertuig kunt vinden. Dit betekent dat je het certificaat hebt om op de aangewezen gratis kampeerplekken voor self-contained te mogen staan. (Dit zijn er een stuk meer dan de niet self-contained gratis campings) Je auto/bus moet dan aan een aantal eisen voldoen, en gekeurd worden. (Chemisch toilet, afvalwater opslag, wasbak etc.) Je betaalt hier wat meer voor maar bespaart ook op overnachtingen. Tot drie keer toe kozen wij voor een kleine campervan (niet self-contained), het heeft veel meer ruimte dan bijvoorbeeld een stationwagen waar men vaak achterin slaapt als de stoelen opgeklapt zijn. In een van kun je al je spullen onder het bed kwijt, en met een beetje creativiteit kun je het bed er zo in bouwen dat je er ook een bankje van kunt maken. (Handig bij slecht weer) De vier verschillende opties zijn dus:

  • Stationwagon
  • Familieauto (dit zie je vooral veel in Nieuw Zeeland)
  • Campervan
  • Self contained campervan

Verder is het belangrijk om te overwegen of je voor een diesel of benzine tank gaat. Diesel is een goedkopere brandstof, maar is slechter voor het milieu. Om die laatste reden ben je in Nieuw-Zeeland verplicht een vergunning aan te vragen als je op Diesel rijdt. Je betaalt bij wijze van spreken een toeslag voor de milieuvervuiling. Voor ons geldt dat diesel alsnog voordeliger uitpakt.

2.1346422335.chupachups-op-de-keukenkastjes

Chupa Chupes als handvaten in onze eigen gebouwde bar (Australië)

 

2.1334665169.margaret-the-van

Margaret the Van in Australië

 

  1. Wat zijn de verschillende aanbieders?
  • Facebookpagina’s

Meld je aan en kijk eens rustig wat er voorbijkomt. Sommige backpackers laten het op het laatste moment aankomen en hebben soms zelfs al een vliegticket waardoor ze enorm moeten zakken in de prijs om hun auto nog op tijd kwijt te raken.

  • Noticeboards in hostels of supermarkten

In hostels zal je ook voornamelijk backpackerauto’s tegen komen maar in de supermarkten vind je ook veel aanbiedingen van lokale mensen. De auto’s hebben vaak veel minder kilometers gereden en zijn in betere staat.

  • Online noticeboards als gumtree.co.au of trademe.co.nz

Hier komen zowel lokale als backpackerauto’s voorbij

  • Lokale handelaren

Tegenwoordig zie je veel lokale bedrijven die oude klusautootjes omtoveren tot backpackervans. Deze handelaren hanteren vaak een terugkoopgarantie. Dit geldt meestal voor reizigers die 6 maanden of korter gaan reizen. Krijg je je auto zelf niet voor een betere prijs verkocht dan heb je garantie dat de handelaar de auto voor 50% van de prijs terugkoopt. Hou hierbij in je achterhoofd dat deze handelaren dit doen om er zelf beter van te worden.

  • Carfairs

In Auckland worden wekelijkse carfairs gehouden (Ellison Racecourt, zondagochtend). Backpackers en handelaren komen hier met hun auto naar toe waardoor je het voertuig direct kunt bekijken en vragen kunt stellen. Op deze fairs zijn ook vaak automonteurs beschikbaar die direct een keurig van de auto kunnen doen. Let op; je betaalt vaak de hoofdprijs (wij betaalde in Auckland $140,-) en ook als het foute boel is betaal je gewoon. Ken of ben je iemand die een beetje verstand heeft van de motor en het technische gedeelte? Dan is het wel heel handig om zo iemand mee te nemen, zodat je geen kat in de zak koopt en keer op keer de $140,- betaalt voor een slechte auto die je uiteindelijk toch niet zult kopen. In Sydney zijn er aangewezen straten waar backpackers hun auto te koop mogen aanbieden maar dit zijn geen officiële fairs (Kings Cross, Sydney).

 

IMG_7097ieu

  1. Ga niet voor de eerste de beste maar spreid je kansen

Oriënteer je, hoe langer je de tijd hebt des te meer je kunt zien. Als koper begeef je je in een luxepositie. De verkoper moet naar jou komen om de auto te laten zien. Laat je niet afleiden door het aantal spullen in de auto (gratis bodyboards, tenten, kookgerei, slaapzakken, leuk maar niet essentieel) maar kijk ook naar de risico’s, vraag naar de mechanische geschiedenis en de rekeningen van eventuele reparaties. Controleer de vergunningen en registraties.

Een andere belangrijke factor is de periode waarin je de auto koopt. Het is slim om een auto aanschaffen aan het einde van het backpackersseizoen. (Nieuw Zeeland: Maart– April) (Noord Australië: Augustus-September) (Zuid Australië: Maart-April) je zult merken dat veel backpackers terug naar huis gaan en op de wip zitten. Het aanbod zal groter zijn dan de vraag.

 

  1. Waar koop je de auto en waar ben je van plan de auto te verkopen?

Hierin verschillen Australië en Nieuw Zeeland nogal:

Nieuw Zeeland: het maakt niet uit waar in het land je je auto koopt en/of verkoopt. Overal gelden dezelfde regels.

Australië: hier werkt het wat anders, de auto moet namelijk een Rego hebben (registratie) en deze is staat-gebonden. Deze rego moet elk jaar vernieuwd worden in de staat waar de auto geregistreerd staat. Dit is dus iets om rekening mee te houden.

 

  1. Laat een mechanische check uitvoeren

Ook als een auto op een andere manier koopt dan op de carfair is het aan te raden om toch altijd bij een garage langs te gaan. Het is wel de moeite om de prijzen even te vergelijken. Het is namelijk niet nodig om dan $140,- te betalen voor de check. Controleer de rego (Australië) en de WOF (Nieuw Zeeland) beide zijn vergelijkbaar met APK in Nederland en verlopen na een bepaalde tijd.

 

  1. Onderhandel over de prijs

Tijdens de gesprekken met de verkopende partij kun je vaak al een beetje inschatten of de prijs onderhandelbaar is of niet. Vraag bijvoorbeeld eens wanneer de verkoper terugvliegt, of of ze al veel kijkers hebben gehad. Aan de hand hiervan kun je een inschatting maken van het bod dat je wilt doen. Je eerste bod moet altijd lager zijn dan wat je uiteindelijk wilt betalen. Mocht het zo zijn dat er bij de technische check een aantal oneffenheden aan het licht zijn gekomen, dan is dat ook een goede reden om een lager bod te doen. Je zult zonder meer reparaties moeten laten uitvoeren, en daardoor extra kosten maken. In dat geval kun je bijvoorbeeld afspreken om de kosten te splitten.

 

  1. Betaal je auto

Zoveel cash trek je niet makkelijk uit de muur en een overschrijving van een Nederlandse rekening naar een buitenlandse is vaak redelijk duur. (Denk aan koerswijzigingen en omrekenkosten) Wij kregen een tip van de twee Engelse meiden waar we de auto van kochten. Transferwise. Een app waarbij je niet betaald voor het wisselen en via deze link betaal je zelfs helemaal geen fees! Goedkoper en makkelijker dan dit wordt het niet…

 

  1. Registreer je nieuwe auto

Nieuw Zeeland: Je kunt bij een postkantoor of AA kantoor je auto registreren de vorige eigenaar hoeft daar niet bij te zijn. Hiervoor heb je alleen je paspoort nodig.

Australië: Let goed op waar je auto koopt en waar hij geregistreerd staat.. Koop je bijvoorbeeld een in West-Australië geregistreerde auto in Zuid- Australië, dan heb je 14 dagen de tijd om deze in West-Australië op jouw naam te laten zetten. Elke staat heeft andere voorwaarden voor deze registratie.

 

  1. Verzeker je auto

Nieuw-Zeeland: een autoverzekering is hier in tegenstelling tot Nederland niet verplicht. De vraag is echter, wil je dat risico nemen? Wij vinden van niet en hebben onze auto dan ook volledig verzekerd (Allrisk) dus zowel als wij een ongeluk veroorzaken en zelf schade hebben als wanneer wij schade aanrichten aan bijvoorbeeld een dure Mercedes… Nee je wilt Nieuw Zeeland niet verlaten met een schuld van een ton toch.. ? Het is wel de moeite om de prijzen even te vergelijken en bij verschillende aanbieders quotes op te vragen. Wij betalen voor een jaar $600,- allrisk via State Insurance.

Australië: Een basisverzekering is hier net als in Nederland verplicht en onderdeel van de Rego, echter is het aan te raden om daarnaast ook een third-party verzekering af te sluiten.

 

En dan is het eindelijk tijd om op pad te gaan met je nieuwe auto!

 

Tips voor onderweg:

Tegenwoordig zijn er verschillende offline app’s die je kunt gebruiken om campings te zoeken. Je download de kaart als je wifi hebt maar kunt deze offline gebruiken. Hierin worden zowel betaalde als gratis campings vermeld. Alle faciliteiten worden weergegeven en je kunt recensies van andere mensen lezen. Ook benzinestations, supermarkten, bezienswaardigheden en toeristeninformaties worden hierop weergegeven.

De twee app’s die wij gebruiken zijn Wikicamps en Campermate.

 

Voor wildkamperen of kamperen op self-contained campings terwijl je niet gecertificeerd bent, worden beboet met boetes van $200,-

 

Ons verhaal:

Marc kocht in Sydney een Mitsubishi busje op de toen nog onofficiële carmarket. Samen kochten we een busje in Margaret River van een particulier en bouwde we daar zelf een bed in. En nu hebben we een Toyota Hiace Turbo Diesel gekocht van twee Engelse meiden op de Ellison carmarket in Auckland. De twee meiden hebben daar een bed/bank constructie ingebouwd. Op een regenachtige dag kunnen we dus prima binnen zitten, een potje Kolonisten van Catan doen, of een romantisch diner voor twee. De Toyota (die Tim heet) is niet Self Contained maar we we hebben er geen moeite mee om gratis campings te vinden. Dit wisselen we af met betaalde campings om warm te kunnen douchen en onze apparatuur op te kunnen laden.

 

 

IMG_7093

Hij kookt zij schrijft gaat overal met ons mee!

 

Share: