Een nieuwe rubriek op Hij Kookt Zij Schrijft. De nadruk van onze website ligt bij eten en drinken. Onze grootste hobby. En niks maakt ons gelukkiger dan nieuwe plekjes, marktjes, restaurantjes of andere verborgen schatten te ontdekken. Deze ontdekkingen delen we graag met jullie. Producten die we nog niet kennen is daar een onderdeel van. Hier willen we in deze nieuwe rubriek aandacht aan gaan besteden. Groentes, fruit, of andere producten waar wij nog niet bekend mee zijn maar waar we graag mee experimenteren. Nee voor ons gaat het gezegde “Wat de boer niet kent dat eet hij niet” zeker niet op…. Lees je mee?

Oubollig en voor oudere dames, dat is het beeld wat velen van jullie zullen hebben bij Vermouth, andere van jullie hebben misschien niet eens een idee wat het is. Misschien als ik het merk Martini noem wordt er wat meer duidelijk. Ja, Martini is het meest bekende Vermouth merk maar wat ons betreft ook het minst interessante.

Voor ons begon het allemaal in Barcelona afgelopen zomer. In menig bar was er een tap met Vermouth, of stonden er verschillende flessen op het dressoir. Eerlijk gezegd ging er bij mij ook niet direct een belletje rinkelen. In Spanje is het echter een hype! Net als de ooit vergeten en ouderwetse Gin maakt ook de Vermouth juist in Spanje zijn opmars. Nu kunnen we Gin en Tonics haast niet meer wegdenken in het straatbeeld. Gaat het met Vermouth dezelfde kant op?

image-13

Vermouth wordt gedronken als aperitief het liefst met ijs en een schijfje sinaasappel. Heerlijk bij verschillende tapas. Het stof glijdt er langzaam vanaf en er schieten steeds meer Vermouth makers uit de grond. In Spanje, Italië en Frankrijk zie je het al veel, in Nederland nog helemaal niet. Hopelijk komt daar snel verandering in.

image-15

Maar wat is Vermouth nou eigenlijk?

Vermouth is geen sterke drank maar een versterkte wijn. Het alcohol percentage ligt daardoor een stuk lager. De drank kan gemaakt worden op basis van witte of rode wijn. Door het toevoegen van suikers, kruiden en specerijen veranderd de smaak compleet. Een goede Vermouth heeft zowel zoet, zuur als een bittertje. De naam Vermouth komt van Wermut wat Alsem betekent in het Nederlands. Een bitter kruid.

 

Afgelopen zomer importeerde wij een heel imperiaal aan verschillende Vermouths. De ene zout met hout tinten, de ander wit met fruitige smaken. De flessen zijn prachtig en kunnen best een paar weken geopend in de koelkast bewaard worden. Hopelijk hoeven we als we terug zijn in Nederland de flessen niet meer te importeren maar heeft Nederland wellicht ook kennis gemaakt met deze verassende klassieker.

image-12

Share: