Marc zwoor ooit dat hij nooit meer in de jungle zou slapen. Het aantal insecten weegt niet op tegen de rest van de wilde dieren die hier te vinden zijn. En het is vaker regel dan uitzondering dat je eerst drie kakkerlakken moet elimineren voordat je je bed in gaat. Maar, de wonderen zijn de wereld nog niet uit en we besloten om het toch nog eens te proberen. We raakten in contact met Green Forest Lodge, en zij wilden ons graag ontvangen in hun lodge aan de Cuyabena rivier.

Je komt er niet zomaar

We vertrekken vanuit Quito met de nachtbus. Een niet erg comfortabele busrit van zo’n 8 uur. Half gebroken wachten we in een hangmat in Lagro Agrio op het vervolgtransport. Lagro Agrio is een oninteressant stadje aan de rand van de Amazone van Ecuador. Na het ontbijt vertrekken we per boot richting de rimboe. Het is ruim 2 uur varen en onderweg zien we een tipje van de sluier en spotten we de eerste bijzondere vogels en apen.

Kakkerlakken kill

Bij aankomst in de lodge is het even slikken. Ons hutje is verre van gesloten, sterker nog, er zit niet eens een plafond in. En dat dus midden in de Amazone in Ecuador. Niet helemaal waar we op gehoopt hadden maar uiteindelijk zijn we hier voor de natuur en zijn we maar een paar uurtjes per dag in de kamer. Maar voordat we het bed in duiken dus wel eerst even de kakkerlakken elimineren. It’s all part of the adventure. Er worden drie maaltijden per dag verzorgd en minimaal twee activiteiten. Vaak een ochtendwandeling of een boottocht, de zonsondergang vanaf de Grande Laguna en een avond- of middagwandeling. Maar er is ook tijd om bijvoorbeeld op piraña’s te vissen! Genoeg gelegenheid om wilde dieren te spotten dus. De gidsen zijn (bijna) allemaal enthousiast en hebben een goed oog.

Luiaards spotten

Helaas is het eten niet fantastisch en het management lijkt wat wankelpuntjes te hebben. De dieren maken echter veel goed. We zien toekans, kaaimannen, brulapen, boa’s, tarantula’s, maar het hoogtepunt was misschien wel onze eerste luiaard. Lekker chillen op z’n kop in de boom. Hij was wat ver weg, maar het was bijzonder om dit beestje in zijn natuurlijke habitat te zien hangen. Het is heerlijk om lekker in het bootje rond te dobberen en het gevoel te ervaren om even helemaal afgezonderd te zijn van de rest van de wereld. ’s Ochtends word je wakker van de vogels en krekels. Je hoeft niet je tijd te verdoen aan internet want dat is er niet. Best fijn zo’n detox.

Een zonsondergang met een gouden randje

De zonsondergangen in de Amazone in Ecuador zijn magisch. De kleuren van de lucht en het water veranderen elke tien seconden. Het heeft letterlijk een gouden randje. Als de zon eenmaal onder is, gaan we nog een uurtje de jungle in op zoek naar de creaties van de nacht. Onze gids heeft een grote liefde voor tarantula’s en andere grote spinnen. Iek! We delen die liefde niet met hem. Eén van onze groepsgenoten vindt zichzelf stoer genoeg om dit enorme beest over z’n gezicht te laten lopen. Hij liever dan ik. Verder zien we nog hoop andere insecten, het maakt het niet eenvoudig om die avond ons bed in te kruipen…

Bij Green Forest Lodge boek je tours vanaf twee nachten en drie dagen. De kosten hiervoor bedragen $250 per persoon. Dit is inclusief drie maaltijden per dag. Houd er rekening mee dat Lago Agrio op zo’n acht uur rijden van Quito ligt en dat je dus nog een extra nacht plus dag kwijt bent om er te komen. Wij raden aan om dus minimaal voor de drie nachten en 4 dagen te kiezen. Op deze manier ervaar je de jungle op z’n best.

Share: