We horen het meer dan eens: “Jullie zijn op vakantie, maandenlang. Heerlijk lijkt me dat!” Een misverstand dat niet-reizigers misschien niet altijd begrijpen. Een reis met je backpack op je rug is geen vakantie. In tegenstelling, het is misschien nog wel pittiger dan het dagelijks leven in Nederland. Begrijp me niet verkeerd, we hebben geen moment spijt gehad van onze beslissing om alles achter te laten en met slechts een backpack Nederland voor langere tijd te verlaten. Maar het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Waarom niet? dat lees je hier!

Alles zelf regelen.

Je maakt een plan, je wilt van A naar B of je wilt een bezienswaardigheid bezoeken. Dan moet je dat zelf gaan regelen. Op zoek naar goede kwaliteit voor een goede prijs. Is het de moeite waard? Wat vinden andere mensen ervan? Het kost een hoop tijd om dit uit te zoeken. Inmiddels weten we steeds beter waar we moeten zoeken en wie ons daar bij kan helpen. Een tourorganisatie is (helaas) meestal voor zijn eigen belang aan het werk en geeft je niet altijd een goed beeld van de werkelijkheid. Een rit van A naar B kan niet gewoon met een bus of een taxi. Nee, meestal moet je ook nog op een vliegveld komen met een bus of een taxi of kan een oversteek alleen maar per boot gemaakt worden. Wil je alles tot in de puntjes geregeld hebben dan is de organisatie van een reis bijna full time werk. En dan heb ik het nog niet eens over de internetverbinding…

Wachten, wachten, wachten op een busstation in de Amazone.

Gezondheid.

Ziek worden op reis. Je kunt er bijna niet omheen. Je bent in een nieuwe omgeving waar andere dingen gegeten worden dan thuis, waar de temperatuur anders is en waar je op andere niveaus komt. Al deze factoren maken je kwetsbaar. We reisden van 30 graden in Santiago naar 3 graden in de Atacama woestijn. Van zeeniveau naar 4300 meter. En dat alles binnen een week. En als het dan mis gaat, dan ben je aangewezen op een dokter die een andere taal spreekt en waar de medische procedures anders gaan dan je in Nederland gewend bent. Je krijgt medicijnen die je niet kent. Je kunt dan maar het beste een beetje vertrouwen hebben.

 

Cultuurverschillen.

In een ander land zullen de mensen anders zijn dan thuis. Personal space is een Zuid-Amerika bijvoorbeeld naar een heel ander niveau gestegen. Er passen hier veel meer mensen in een bus dan in Nederland en dat is niet omdat de bus groter is of omdat de mensen hier dunner zijn. Ook in een rij staan is hier een verwarrend begrip. Wij vragen ons vaak af waarom willekeurige mensen het recht hebben de rij voorbij te lopen en als eerstvolgende aan het loket te verschijnen. Ondanks dat we ons inmiddels redelijk verstaanbaar kunnen maken in het Spaans, is het soms toch lastig om dingen te begrijpen en te vragen. Nederlanders zijn wat dat betreft heel efficiënt en gedreven. Hier bedoel ik niet mee dat Zuid-Amerikanen niet hard kunnen werken maar over het algemeen zie je wel een verschil. Wij kijken niet meer vreemd op als de ober opeens in slaap is gevallen of als een dokter ons vraagt even te wachten omdat hij een spelletje speelt op zijn telefoon. Toeristen zijn ook een slag apart. Een bezienswaardigheid heb je nooit voor jezelf. En al snel merk je dat het ook hier, ieder voor zich is…

Keuzes maken.

Waar je ook bent, de hele dag door ben je bezig om keuzes te maken. Waar gaan we eten? Waar gaan we slapen? Waar gaan we naartoe? Kiezen we voor een economische maar lange busrit of gaan we voor het gemak van een vlucht die dan ook twee keer zo veel kost. Constant ben je afwegingen aan het maken en als je met z’n tweeën reist, betekent dat ook nog compromissen sluiten. Gelukkig zijn Marc en ik het over de meeste dingen wel eens en worden we er steeds beter in om samen efficiënt beslissingen te nemen. Misschien denk je, het lijkt me heerlijk om elke dag uit eten te gaan. Maar probeer maar eens voor een week lang te bedenken waar je in Nederland je ontbijt, lunch en avondeten vandaan haalt als het niet uit je eigen koelkast komt. Soms verlangen we naar een ritme en een ‘gewoon’ leventje, maar tot het weer zo ver is, genieten we nog maar even.

Budget.

Ook dit punt heeft weer te maken met het eerste en vierde onderdeel. Voorafgaand aan de reis heb je een bepaald budget bedacht en hier moet je het mee doen. Een begroting kan hierbij goed helpen maar een afwijking van het oorspronkelijk plan is vaak al gemaakt voordat de reis überhaupt begint en dan loopt je begroting al in de soep. Je maakt dus continue afwegingen. Past deze activiteit binnen ons budget of kunnen we dit geld beter bewaren voor iets waar we meer van kunnen genieten? Wij geven een hoop geld uit aan eten en drinken. Iets wat voor ons belangrijk is en waar iemand anders zich wellicht helemaal niet in kan vinden. Andere dingen zoals meerdaagse trekkingen laten wij dan weer liever voor wat het is.

De gemakken van Nederland.

Allereerst natuurlijk de mensen. Een gezellig avondje uitgebreid dineren met pap en mam of gewoon even gezellig kletsen met je vrienden. Op bezoek bij oma. Sociale contacten met de mensen die je liefhebt. Onderweg ontmoeten we veel leuke en inspirerende mensen maar het is vaak maar van korte duur. En daarna gaan we weer ieder ons eigen weg.  Dat missen we, denk, ik het meest: vertrouwde mensen om ons heen. Je bent veel op elkaar aangewezen. En wat dacht je van een eigen schone koelkast, een schoon bed, douchen op blote voeten, een kledingkast, dat zijn de simpele dingen die je op den duur gaat missen. En daar kijken we wel weer heel erg naar uit. Hoe meer we van de wereld zien, hoe meer we realiseren wat een fijn land Nederland is. O ja, en de BITTERBAL natuurlijk!

Verandert dit jullie kijk op reizen? En tegen wat voor problemen loop jij aan als je voor langere tijd op reis bent?

Share: