Chili, het Westerse antwoord op de andere landen die we tijdens deze reis in Zuid-Amerika gaan bezoeken. Maar zeker ook een antwoord op Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Spanje. Want ja, Chili is één van de nieuwe wijnlanden en daarom voor ons als wijnliefhebbers zeker een bezoekje waard. Reis met ons mee door de wijnvelden van Casablanca.

Ons laatste bezoek aan de wijnregio rondom Santiago is de Casablanca vallei. Dichtbij de stille oceaan en met de invloeden van het droge woestijngebied, een bijzonder landschap. De Andes ligt niet ver weg, en dit maakt dit gebied uniek om wijnen te maken. In de Casablanca regio besluiten we slechts één wijnhuis te bezoeken. Een wijnhuis waar we via verschillende wegen naar toe zijn geleid. Bodegas RE.

Bij Boragò werd ons al verteld over dit wijnhuis, helaas konden we de wijnen toen nog niet proeven want deze waren geen deel van het wijnarrangement waar wij voor hadden gekozen. Ook bij Viña Aquitania werd ons verteld over de innovatieve stijl van Bodegas RE, en na er nogmaals over gehoord te hebben in Santa Cruz, kwamen we tot de conclusie dat het niet beter zou worden dan Bodegas RE.

Het was niet eenvoudig om het wijnhuis te bereiken. Probeer maar eens zonder een zinnig woord Spaans te spreken, een buschauffeur duidelijk te maken dat je er bij die en die afslag uit wil en later die dag weer opgehaald te worden. Het wijnhuis ligt namelijk redelijk in de middle of nowhere, maar wel vlakbij de snelweg. Uiteindelijk bleek de beste optie een busticket naar Casablanca te zijn, en vanuit daar een taxi naar Bodegas RE.

img_4135

Bij aankomst werden we hartelijk ontvangen door Rocio, helaas was wijnmaker Pablo niet beschikbaar, maar Rocio deed hier zeker niet voor onder. Ze nam ons mee naar de cellar waar we een flinke verzameling kleien potten aantroffen. Anders dan welk ander wijnhuis dan ook. Deze potten stammen nog uit de tijd dat wijnmaker Pablo nog rondspeelde in de tuin. De wijnmakers van de familie Morandé gaat namelijk al negen generaties terug. Onze gids  vertelt ons waar RE voor staat. Renovation, Recreation, Reuse zijn de kernthema’s. Met andere woorden, men neemt het voordeel van het verleden en herbruikt dat voor het heden. Opnieuw ontwikkelen, creatief denken, en spelen met wijn. Plezier hebben. Dat zijn termen die veel tijdens onze tour werden genoemd. Vrij wijnmaken. Je niet aan de regels houden maar doen wat in je opkomt. En ja dat spreekt ons aan! De eerste reden waarom we RE wilden bezoeken was het gebruik van de kleinen potten. Ze zijn al honderden jaren oud, maar worden vandaag de dag niet meer geproduceerd. De vorm en het materiaal van de potten versnelt het proces van de verschillende fermentaties van wijn. Door de vorm van de pot is het verplaatsen van het druivensap niet nodig. Op een natuurlijke manier zullen de schillen en steeltjes naar bovendrijven, en ook na de fermentatie is het niet nodig de wijn naar een ander vat te verplaatsen. Er vindt weinig tot geen oxidatie plaats zoals bij eikenhout.

img_4128

Señor Pablo Morandé was vroeger een fervent wijnmaker met meerdere wijngaarden waar op klassieke manier wijn werd geproduceerd. Hij was tevens de eerste wijnmaker die het aandurfde witte wijn in het Casablanca gebied te produceren. Het was in eerste instantie niet voor de hand liggend om tussen het Anders gebergte en het zeeklimaat druiven als Chardonnay en Sauvignon Blanc te laten groeien. Het kostte hem dan ook zes jaar om hier zijn gelijk over te krijgen. Vandaag de dag is het Casablanca  gebied voornamelijk bekend om haar witte wijnen. Na jarenlang bewezen te hebben goede wijnen te kunnen produceren door heel Chili besloot Señor Pablo alles te verkopen en met een frisse start in Casablanca te beginnen. De kleien vaten nam hij mee en dat was zijn start voor een nieuw bedrijf. Al snel waren de 5 a 10 vaten die hij nog uit zijn kinderjaren kende niet voldoende om de vraag te beantwoorden, en moest hij opzoek naar nieuwe klei vaten. Deze zijn echter al jaren niet meer verkrijgbaar en heeft helaas niemand het vakmanschap in de vingers om de vaten opnieuw te produceren. Señor Pablo laat zich niet snel van de wijs brengen, en het woord nee komt niet voor in zijn vocabulaire dus samen met een engineer besloot hij een nieuw soort vat the ontwerpen. Geheel gemaakt van cement met epoxylaagje aan de binnenkant, en dit wordt tot de dag van vandaag gebruikt om de RE wijnen in te laten fermenteren.

img_4132-1

Genoeg, een heel technisch verhaal, waar jullie wellicht helemaal niet in geïnteresseerd zijn. Op naar het proeven, ons favoriete onderdeel. Niet alleen innoveert de familie door de klei vaten te gebruiken ze durven ook wijnsoorten te combineren. De eerste wijn die we proeven is een blend van een Gewurtztraminner en een Riesling. Een oranje wijn zoals dat ook wel genoemd wordt. Rocio vertelde ons wat dit betekent. Als een wijnmaker zijn witte druiven behandeld alsof het rode zijn krijg je al snel een oranje wijn. De schilletjes en steeltjes blijven veel langer in het vat waardoor de wijn oranje kleurt. Bijzonder! De wijn ruikt alsof je een fruitige Gewürztraminer ruikt maar zodra je hem proeft komt meteen het droge van de Riesling naar voren.

img_4141

Om jullie een idee van het vooruitstrevende en innoverende te geven, Pablo en zijn kinderen maken een Blanc de Blanc die geen bubbel heeft. Chardonnay en Pinot Noir worden geblend en de het ruikt en smaakt als een Champagne, maar je blijft maar wachten op de bubbel. Een Chardonoir. Verder blenden ze Shiraz met Pinot Noir. Als Marc en ik ooit een wijn van ons beide zouden maken zou dat een Pinot Noir met Shiraz zijn… Best of both worlds. En daarna proeven we nog een Shiraz met Carignan. De laatste is een druif die we nog niet goed kennen. Een oude Spaanse druif, die je in Europa nog nauwelijks ziet. Heel fruitig met het zachte van de Shiraz. De Carignan mag in Chili alleen gebruikt worden als de wijnranken minimaal 30 jaar oud zijn. img_4146

Als klap op de vuurpijl laat Rocio ons een 100% Carignan proeven die in de kleivaten is gemaakt. Renace genaamd. We zijn allebei onder de indruk. Ontzettend gebalanceerd en zacht. Het proeven van de wijn wordt vergezeld met een rijkelijke plank met kazen, olijven en eigengemaakte olijf olie en een dressing die tussen een rode wijn azijn en balsamico in zit. Heerlijk.

Wat een fantastisch ontvangst bij Bodega RE en wat een heerlijke wijnen. Het overtreft alles wat we tot nu toe in Chili gedronken hebben en we zijn ontzettend verrast door de innovativiteit die zich hier plaats vindt. Bedankt Bodega RE!

 

Share: