Langzaam maar zeker vorderen de plannen voor het vervolg van onze reis. Eerst mag er even gerelaxed worden op een tropisch eiland maar daarna gaan we weer volop ontdekken, proeven en beleven! Zuid-Amerika, dat is onze volgende bestemming. Compleet onbekend gebied.

Het is niet alleen onbekend voor ons qua reizen, maar ook één van de spannendste en meest innovatieve keukens van het moment. Met name in Peru is het allemaal aan het gebeuren. Men voorspelt dat er over een aantal jaar net zoveel Cevicheria’s als hamburgertenten en sushizaakjes zullen zijn. En naast Japan is Peru een van de meest vernieuwende en gevarieerde keukens. We zouden liegen als we dit niet in onze beslissing hebben laten meewegen. Zoals jullie inmiddels van ons gewend zijn staat ook deze reis in het teken van eten en drinken. Het proberen van nieuwe dingen, en inspiratie op doen voor thuis en later. Wat staat er op ons lijstje en waar kijken we het meest naar uit? Must Eats in Zuid Amerika.

Ceviche

img_4733

Met stip op één. Een visgericht waarvan de oorsprong in Lima, Peru ligt. Ceviche is vis die niet door hitte gegaard wordt maar door de zuren in de zogenaamde tijgermelk. Een koude garing dus. De tijgermelk bestaat uit een basis van limoen en chili, en dit zorgt voor de garing van de vis. Thuis experimenteerden we hier al vaker mee en zijn we vooral fan van de variant met duindoornsap, maar dit is natuurlijk niet de traditionele manier. In Palma de Mallorca aten we voor het eerst bij een Peruaans restaurant, en dat smaakte naar meer! Voor Ceviche wordt vaak een wat stevigere vis gebruikt en de garnituur bestaat vaak uit mais, zoete aardappel en rauwe ui.

 

Empanadas

Het Zuid-Amerikaanse comfort food.  Inmiddels kom je ze op menig foodfestival in Nederland al tegen, maar hoe smaakt de traditionele variant? Een hartig deeg met allerlei verschillende vullingen. Vegetarisch, vis en vlees, en zelfs de zoete variant. Ik ben benieuw waar we de lekkerste Empanadas zullen gaan eten.

 

Dulce de Leche 

Oke, mijn Spaans is verre van goed (zelfs verre van beginners niveau) maar ik denk dat ik hier wel uit kom. Zoete melk? Al jaren roept Marc dat zijn favoriete ijs, het Dulce de Leche ijs is (wat ik overigens nog steeds niet heb geproefd). En ja, het is inderdaad ingekookte melk met suiker en soms wat vanille. In Zuid-Amerika wordt het veel gebruikt in dessert en in taarten en cakejes, maar ook als broodbeleg.

Chileense wijnen

img_6639

Een streek waar wij eigenlijk nog niet veel van weten. Op een flesje van de Lidl na, zijn Chileense wijnen onbekend voor ons. Chili is een wijnland uit de zogenaamde Nieuwe Wereld. Als de wijnwijsneuzen het over de nieuwe wereld hebben bedoelen ze daarmee de “niet klassieke” wijnlanden zoals Zuid-Afrika, Amerika, Australië en Nieuw Zeeland. Onder de “oude wijnwereld” worden de wijnlanden uit Europa genoemd. Chileense wijnen schijnen frisser en fruitiger te zijn dan de Europese tegenhangers.

Pisco Sour

Pisco is een sterke drank gedistilleerd uit druiven die voornamelijk in Peru en Chili gemaakt wordt. De oorsprong van de drank is niet helemaal duidelijk. Zowel in Peru als in Chili liggen plaatsen die Pisco heten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Sherry of Cognac heeft Pisco geen beschermende origine. Pisco wordt voornamelijk als een cocktail gedronken, de Pisco Sour, en dat spreekt ons wel aan. Een mix van Pisco, rietsuikerwater, limoen en… een laagje opgeklopt eiwit. Om eerlijk te zijn heb ik het laagje eiwit nooit begrepen op een cocktail. Begrijp me niet verkeerd, ik ben gek op eieren, maar een cocktail hoort fris te zijn, en eiwit is niet fris. Maar goed, toch denk ik dat dit wel een drankje naar mijn smaak zal zijn. Een lemon meringue taart is echter ook fris en bevat eiwit. Daar hoor je me ook niet over zeuren…

Arepa

Misschien wel meest bekend in Colombia. Een brood gemaakt van maismeel. Gebakken, gefrituurd of gegrild, dit brood wordt bij elke maaltijd gegeten. Zacht en luchtig en verkrijgbaar met allerlei vullingen waarvan het water ons al in de mond loopt. Mais is sowieso een veel voorkomend ingredient in Zuid-Amerika. Het wordt overal voor gebruikt. Als borrelsnack, als basis voor broden en andere soorten deeg, als groente, als desert. Je kunt het zo gek niet bedenken.

img_3925

Zoals je ziet vermaken we ons prima met het inlezen en watertanden naar alle lekkere hapjes en drankjes die ons te wachten staan. Hebben jullie tips? Wat mogen we echt niet missen als we straks in Zuid-Amerika zijn?

Bovenstaande foto’s van Ceviche zijn overigens beide bereid door Marc, heb jij interesse in het recept? Laat het weten in de comments en wellicht vinden jullie het recept binnenkort op Hij Kookt Zij Schrijft!

 

 

Share: