Een nieuwe rubriek op Hij Kookt Zij Schrijft. De nadruk van onze website ligt bij eten en drinken. Onze grootste hobby. En niks maakt ons gelukkiger dan nieuwe plekjes, marktjes, restaurantjes of andere verborgen schatten te ontdekken. Deze ontdekkingen delen we graag met jullie. Producten die we nog niet kennen is daar een onderdeel van. Hier willen we in deze nieuwe rubriek aandacht aan gaan besteden. Groentes, fruit, of andere producten waar wij nog niet bekend mee zijn maar waar we graag mee experimenteren. Nee voor ons gaat het gezegde “Wat de boer niet kent dat eet hij niet” zeker niet op…. Lees je mee?

Onze eerste kennismaking met deze vrucht was tijdens een bezoek aan een tropische tuin in Indonesie. Vers van de boom proefde we de Tamarillo die ook wel boomtomaat wordt genoemd. Zoet en hartig tegelijk, we kunnen het niet helemaal plaatsen maar onze interesse is gewekt. Sinds we hier in Nieuw Zeeland verblijven is de vrucht ook al meerdere malen op ons pad gekomen. Nieuw Zeeland schijnt een perfect klimaat te hebben voor de boomtomaat. Afgelopen week was de Tamarillo in de aanbieding en konden we hem niet langer laten liggen. De herkomst van de boomtomaat ligt in het Andesgebergte in Peru, maar de naam Tamarillo komt uit Nieuw Zeeland komt. Hier gaan we er zelf mee aan de slag maar in Peru gaan we vast nog veel meer leren over deze gekke combinatie tussen groente en fruit want daar wordt hij veel meer gebruikt in de lokale keuken.

De smaak van tamarillo is misschien het best te omschrijven als een kruising tussen een kiwi en een tomaat. Zowel zoet zuur en zoutig. Tot dusver gaan onze experimenten niet verder dan gemarineerde tamarillo in balsamico en een salsa van tamarillo met lente uit en koriander.

Hoe te bereiden?

Snijd de boomtomaat in en blancheer enkele seconden zodat het schilletje makkelijk loslaat. Ontvel de boomtomaat en snijd in plakjes.

IMG_9730

Voor de salsa:

Meng de boomtomaat in de blender met verse chili, limoen en peper en zout. Garneer salsa met lentui en koriander.

In een salade:

Marineer de plakjes boomtomaat in balsamico en olijf olie voor ongeveer 1 uur. Voeg toe aan salade en garneer met pijnboompitjes.

Nee, inderdaad allemaal nog niet heel erg spannend maar we zijn van plan om hier in Peru een hoop meer over te weten te komen en onze Ceviche recepten met tamarillo met jullie te delen! Hou Hij kookt Zij schrijft in de gaten…

IMG_9735

 

Share: