Via de Gustu Group komen we bij verschillende jonge ondernemers terecht die stuk voor stuk een inspirerend verhaal met ons delen. Allemaal gaan ze hun dromen achterna en durven ze risico’s te nemen. Gustu ondersteunt deze starters, en brengt ons met ze in contact. Vandaag het verhaal van Felipe en Fernando van Andean Culture Distillery.

Kruip door sluip door komen we binnen in een klein kamertje midden in de oude stad van La Paz. Niet waar je het verwacht maar hier bevindt zich een whisky destilleerderij.  Of beter gezegd, whisky in de maak, op dit moment is het namelijk nog moonshine: een product wat van origine uit Amerika komt. Daar in het Wilde Westen stookte de mensen thuis hun illegale alcohol. Het is het begin product van Whisky. De destilleerderij was vroeger een oud klooster. En dat zie je terug aan de oude elementen in het plafond.

Felipe en Fernando zijn twee vrienden die een passie delen: het maken van whisky. Ze zijn trots op hun land en gebruiken alleen maar producten uit Bolivia. In dit geval wordt de alcohol gebrouwen van mais! Het begon allemaal toen de twee vrienden nog op de middelbare school zaten. Als een soort geheim experiment probeerden ze hun eigen alcohol te maken. Met geïmproviseerde eigen gemaakte apparatuur lukte het steeds een beetje beter. In de loop der jaren bleef het een hobby voor de jongens. Ze verbeterden de technieken en daarmee ook het resultaat.

Een paar jaar geleden bemachtigde Fernando een baan bij de grootste destilleerderij van La Paz, 1825.  Hier leerde hij de fijne kneepjes van het vak en werd hij klaar gestoomd om uiteindelijk zijn eigen dromen na te jagen.

De grote wens van de twee vrienden was om een product zo goed als de Schotse en Amerikaanse whisky’s en bourbons op de markt te brengen maar dan met ingrediënten uit het Andes gebergte. Witte mais, malt en gist zijn de enige ingrediënten. Na twee destillaten blijven er twee producten over. De head, die wordt verdund met water, wat het uiteindelijke moonshine product is, en de tail die elke keer gebruikt wordt om een nieuwe batch te starten. De head, verdund met water is voorlopig het eindproduct, de moonshine. Maar op den duur willen ze dit in houten vaten weg gaan zetten om echte whisky te produceren. Vandaar ook de naam: Andean Whisky. De procedure is hetzelfde, en alle ingrediënten komen uit het Andes gebergte, maar de whisky moet nog maanden de eiken houten vaten in.

 

Het blijkt een speciale dag te zijn, wanneer wij de destilleerderij bezoeken. Fernando en Felipe hebben namelijk juist die dag hun officiële vergunning ontvangen om hun moonshine te mogen verkopen. Hij moet nog even afgemaakt worden, maar dan hebben wij dus de eer om de eerste legale fles moonshine van ze kopen. Wouw!

Uiteindelijk willen de jongens een keurmerk opzetten voor Andean Whisky. Net als bijvoorbeeld de appellation voor de Franse wijnen, moet de whisky aan speciale vereisten voldoen. Wat ons betreft een fantastisch idee! Ze zitten vol passie, en we zijn er zeker van dat dit product een succes gaat worden.

 

Share: