Via de Gustu Group komen we bij verschillende jonge ondernemers terecht die stuk voor stuk een inspirerend verhaal met ons delen. Allemaal gaan ze hun dromen achterna en durven ze risico’s te nemen. Gustu ondersteunt deze starters, en brengt ons met ze in contact. Vandaag het verhaal van Fabio en zijn koffie.

We spreken ’s ochtends af met Sumaya en haar assistent bij Typica. Een koffiezaakje. Het is hip, modern en gezellig binnen. Onderweg in de taxi zegt Marc nog tegen me dat het al zeker een maand geleden is dat we een fatsoenlijke kop koffie hebben gedronken. Onze verwachtingen zijn dan ook hoog.

Fabio staat geconcentreerd achter een groot koffiezetapparaat. Maar naast het enorme apparaat wordt de koffie ook in een sifon gezet met een filter. De slowcoffee zie je in Nederland tegenwoordig ook veel. Waar een kop espresso vaak in enkele seconden wordt gezet duurt een kopje slowcoffee vaak een minuut of vijf, een stukje slower dus.

Marc zeurt al weken dat hij zijn latte zo mist, dus dat is ook wat hij krijgt van Fabio. En het is een kop koffie die hij niet snel zal vergeten. De verhoudingen melk en koffie zijn perfect en het schuim is lekker stevig. Deze komt zeker in de top 5 van lekkerste latte’s die we ooit proefde. Ik krijg de slowcoffee, deze heeft zoveel aroma dat alleen er aan ruiken al de moeite waard is. Maar ook de smaak is top. Gebalanceerd en niet te zuur. Slowcoffee is heel anders dan door een machine gezette koffie. Denk hierbij eerder aan de ouderwetse filterkoffie, wat het in feite ook is, maar wel op een betere manier gezet.

Typica is zo’n anderhalf jaar geopend. Fabio begon de zaak met drie andere partners. De koffiecultuur in Boliva is ver te zoeken terwijl het land één van de beste koffies ter wereld produceert. Doordat 95% van de Boliviaanse koffie op hoogte groeit is de smaak wat zurig, maar de koffie heel erg aromatisch. Via Typica probeert hij de Bolivianen aan de koffie te krijgen. Naast koffie serveren ze ook nog een een kick ass ontbijt / lunch. We worden getrakteerd op een broodje met Charque. Een soort kruising tussen pulled pork en gedroogd vlees. Daarnaast krijgen we een broodje met gegrilde kaas, tomaat en avocado. Alles is heel erg lekker. Ook de koffiebonen zijn verkrijgbaar bij Typica. Prachtige pakketjes met hun eigen logo. Fabio legt ons uit dat het het beste is om de bonen pas te malen vlak voordat je de koffie zet, maar gezien wij geen molentje bij ons hebben, alleen een klein French Press kannetje maalt hij ze vast voor ons.

Fabio vertelt dat langzaamaan de lokale mensen zich verdiepen in de koffie. Typica is dan ook reuze hip, en trendy La Paz wordt hier dan ook graag gezien. Fabio heeft nooit begrepen waarom een product waar ze zo trots op zijn alleen maar naar het buitenland wordt geëxporteerd. In de toekomst hoopt hij samen met zijn partners meerdere zaken door het hele land te openen.

Wederom een inspirerend verhaal. Wat is jouw favoriete koffie? En hoe drink je deze het liefst?

Share: