Via de Gustu Group komen we bij verschillende jonge ondernemers terecht die stuk voor stuk een inspirerend verhaal met ons delen. Allemaal gaan ze hun dromen achterna en durven ze risico’s te nemen. Gustu ondersteunt deze starters, en brengt ons met ze in contact. Vandaag luisteren we naar het verhaal van Rolando Araoz van Crafted Burgers N’ Beers.

Jose Maria Zalles, San Miguel, La Paz, Bolivia

Zijn zaak is pas twee maanden open. Zo vaak spreken we niet met zulke prille ondernemers. Als we binnenkomen, blijkt Rolando Araoz eventjes weg te zijn. Er staat een flinke rij voor de toonbank en iedereen drinkt een lekker craft biertje uit eigen land. We besluiten vast te bestellen in de hoop dat we later op de avond Rolando nog even kunnen spreken. Dit blijkt een slimme zet, want tien minuten later wordt er een bordje op de deur gehangen met “Sold Out” Wow, het is net half negen geweest en de meeste mensen in Bolivia gaan pas tussen acht en negen dineren…. Op dat zelfde moment komt Rolando even bij ons aan tafel zitten. Hij is 31 jaar en heeft er al een tienjarige carrière in de telecommunicatie op zitten. Op een dag las hij in het boek van Steve Jobs dat als je dertig dagen lang ’s ochtends met tegenzin naar je werk gaat, dat het dan tijd is voor verandering. Veel mensen durven die stap niet te nemen, maar Rolando lijkt niet bang aangelegd. In Buenos Aires volgde hij een opleiding tot restaurant manager en deed hij inspiratie op. Zijn visie is duidelijk. Lokale burgers en lokale speciaal biertjes. De grote brouwerijen komen er niet in, hoe graag ze het ook willen, en hoeveel potentie ze ook zien in de jonge ondernemer.

Rolando vertelt dat alle producten van lokale boeren komen. De friet wordt zelf gesneden en het vlees wordt zelf gemalen. Het is natuurlijk een goed teken dat je om half negen al volledig bent uitverkocht, maar je loopt zo ook een hoop geld mis. In het uur dat wij met Rolando praten komen er zeker nog dertig mensen aan de deur, die teleurgesteld (maar begripvol) rechtsomkeert maken. Hij vertelt dat hij zeker geen rijk man is en van veel verschillende mensen geld heeft moeten lenen om zijn dromen waar te kunnen maken. Momenteel is er niet voldoende koelruimte om de burgers langer dan een dag te bewaren. Hij moet dus per week bedenken hoeveel burgers hij per dag zal gaan verkopen. Bewaren tot de volgende dag is op dit moment simpelweg geen optie. Je merkt dat hij passie heeft voor zijn product, en hij weigert burgers te verkopen die niet 100% vers zijn. Investeren kan pas als hij de mensen van wie hij geld heeft geleend, heeft terugbetaald. Een moeilijke vicieuze cirkel, maar het is een goed teken dat het zo druk is.

De zaak ziet er picobello uit. Een hip interieur. Het blijkt een gelukje te zijn, want in Buenos Aires ontmoette hij een architecte die hem graag wilde helpen. Rolando vertelt dat een hoop dingen in de zaak zelfs geleend zijn. De drie tv’s die er hangen, komen uit zijn eigen huis, bij zijn tante vandaan en van een goede vriend. Het is bijzonder om de verhalen van zo’n jonge ondernemer te horen. De obstakels en verassingen waar hij voor komt te staan, fascineren ons. Ondanks dat, blijkt de combinatie burgers en biertjes een gat in de markt te zijn in La Paz. Trots vertelt Rolando dat hij hoopt het imago van La Paz te kunnen veranderen. Het is namelijk geen gevaarlijke stad. La Paz groeit en barst van de jonge fantastische ondernemers. Mensen met hart voor hun vak. Hij hoopt over een paar jaar meerdere burgerzaken in de grote steden in het land te kunnen openen.

En dan de burgers. Ja, die waren lekker! Het vlees was sappig en smaakvol. Het burgerbroodje is in samenwerking met de bakker van Gustu ontworpen. Het breekt niet als je je burger eet, en neemt de sappen en saus goed op. In plaats van sesamzaadjes vind je hier quinoa op het brood. Een leuke lokale touch. Marc kiest voor de net nieuw gelanceerde burger After Party, met bacon en jalepeños, en ik ga voor de Frenchie met portobello en blauwe kaas. Er staan biertjes van drie verschillende lokale brouwerijen op de kaart. Van Duits weissbier tot pale ales. Ze zijn lekker maar we zijn wel van mening dat Bolivia nog een hoop over bier kan leren. Gelukkig is de vraag er inmiddels al wel!

Alle burgers kosten € 7 en wil je daar een biertje, dan bij betaal je in totaal € 10. En ja, we hebben van de week even stiekem bij de Burger King binnen gekeken een daar betaal je ook gewoon € 7 voor een Whopper. Dus ben je in La Paz, breng Rolando dan een bezoekje, maar zorg dat je op tijd bent!

Share: