Al ver voor vertrek besluiten we om op Bali één keer echt goed te gaan eten. Er zijn op Bali een aantal zaken die in Nederland niet onder zouden doen voor een ster en de prijzen zijn een stuk vriendelijker. Tijdens ons vorige bezoek aan Bali bezochten we restaurant Mozaic wat ons zeer goed beviel. Na wat research besluiten we een reservering voor de lunch te maken bij restaurant Locavore in Ubud.

Het restaurant ziet er fris uit. Veel groen tinten en een hoop details van hout. Er zijn zo’n 40 couverts en er staat voor ons een mooi gedekte tafel voor 5 personen klaar. Locavorism staat voor bewuste inkoop van producten die niet meer dan 200 km van het bewuste restaurant ingekocht worden. En daar gaan ze bij dit restaurant heel bewust mee om, waarom moeten dure ingrediënten worden geïmporteerd als er zoveel mooie lokale producten om je heen groeien.

 

De cocktailkaart is geweldig. We zien nieuwe combinaties en kiezen dan ook allemaal voor iets anders. Ik ga voor cocktail met rum, aardbei en rabarber en Marc gaat voor een Gin en Tea. De presentatie is prachtig en vernieuwend. Al snel volgen de eerste amuses. Het hoogtepunt zijn de knalgroene broodkussentjes met tamarinde vulling. Chefs en eigenaars Ray Adrainsnyah and Eelke Plasmeijer koken met lokale producten en geven daar hun eigen twist aan. Tijdens het aperitief krijgen we zeker vijf verschillende amuses. Ik grap tegen onze tafelgenoten dat de amuses alleen al een prima lichte lunch zouden kunnen zijn bij deze tempraturen.

 

 

IMG_6511
IMG_6513

IMG_6504Op de kaart staan twee verschillende menu’s. Het zogenaamde Locavore menu (vis en vlees) en het Herbivore menu (vegetarisch).  We kunnen kiezen uit vijf of zeven gangen. We kunnen onze nieuwsgierigheid niet bedwingen en kiezen dan ook voor het zevengangen Locavore menu. Marc’s zusje Renée gaat voor het vegetarische menu. Ook de drankenkaart is indrukwekkend. In plaats van passende wijnen kun je kiezen voor “Beverage Pairing” Niet alleen wijnen maar ook cocktails passeren de revue.

IMG_6503

Door de warmte (en een voedselvergiftiging van de dagen daarvoor) ben ik wat huiverig voor zeven gangen, maar de porties zijn klein en de borden zien er prachtig uit. Tijdens het gesprek wat we na afloop met Eelke hebben, vertelt hij dat het servies uit de omgeving van Ubud komt. Het menu is opgebouwd uit vier voorgerechten, een hoofdgerecht en twee desserts. Elke maandag worden er een paar gerechten in het menu aangepasten aan het aanbod van dat moment. Hierdoor is er eigenlijk elke maand wel een compleet nieuw menu.

 

Terug naar het menu, wat aten we zoal?

IMG_6522

Prawn: Koud gerookte garnaal met bisque vinaigrette, citroenblad crème, zuurdesemcroutons en Borage bloemen.

 

IMG_6526

Pork: Varkens terrine, een bitterbal van pulled pork, crème van rode kool, zoet zure rode kool, radijs, appelcider gel en mosterdblad.

 

IMG_6533

In to the Sawah: Risotto van Jati Luwi rijst, slakjes, 64 graden eendeneidooier, gedroogde varen en wilde bloemen.

 

IMG_6537

Baramundi: Baramundi, Beure Blanc van Baramundi barbecue botten, geroosterde koolrabi, krokante en gekonfijte paddenstoelen en rode wijn reductie.

 

 

IMG_6540

Lamb: Lam geserveerd op twee manieren, zacht gegaarde lamsnek en filet met gekarameliseerde Bangkuang puree, geschaafde Bangkuang, gedroogde zee druifjes, en schuim van gezuurde bittere sla.

 

IMG_6544

Memory lane: moeders appeltaart, witte chocolade, en kaneel genoise, crumble van appeltaart deeg, ijs van rozijnen en rum, schuim van Malang appel en vanille en kaneelbloem.

 

 

IMG_6547

Cucumber & Mango: mango panacota, compressed komkommer, komkommerbloem, zoet zure komkommer gel, Aloë Vera, witte chocoladesorbet en gebrande Harumanis mango.

 

 

Een paar dagen na de lunch hebben we een afspraak met chef Eelke uit Nederland. We zijn erg benieuwd naar zijn verhaal en hoe hij in Ubud terecht is gekomen. Na in verschillende goede zaken in Nederland te hebben gewerkt (waaronder Vermeer in Amsterdam) was hij eigenlijk een beetje klaar met het koken op niveau en begon hij zelfs een opleiding voor journalistiek. Gelukkig voor ons pakte dat niet helemaal goed uit en werd hij door een oud-collega mee gevraagd naar Jakarta om daar een restaurant te openen. Na een paar jaar vertrok hij naar Bali om zich daar toch weer verder op het koken te storten. Hij deed nog meer ervaring op, totdat hij met zijn collega uit Jakarta (Ray) besloot een eigen zaak in Ubud te openen. Als buitelander is dat niet eenvoudig, maar Ray is Indonesisch en dat maakt het een stuk makkelijker. Samen vinden ze voldoende investeerders en is Restaurant Locavore een feit. Eelke is bescheiden, maar wat ons betreft is dit één van de beste zaken van Bali, dan wel niet de beste. Eelke vertelt hoe het is om met lokale mensen te werken. Hier zijn we wel erg nieuwsgierig naar gezien de cultuurverschillen. Het verbaast ons zelfs een beetje dat dit eigenlijk heel erg goed gaat. Roosters zijn niet nodig en al het personeel is heel erg gemotiveerd. Nog niet vaak zagen wij zulk alert en attent personeel als bij Locavore.

 

We kijken terug op een zeer geslaagde middag met heel erg lekker eten, originele drankjes, en ontzettend vriendelijk personeel. Bedankt Ray, Eelke en team!

Share: