We keken er al een hele poos naar uit. Ergens hadden we gehoopt en gedacht dat er in Zuid-Amerika meer mogelijkheden voor ons zouden zijn om te gaan duiken. Maar op Cuba en de Galapagos eilanden na hebben we eigenlijk geen strand gezien. Gelukkig kwamen we op Bocas del Toro (Panama) in contact met La Buga, een fijne duikschool en we hebben met hun een paar mooie duiken gemaakt. Vandaag lees je hier meer over onze duiken in Panama.

Bocas del Toro is een eilandengroep in de Caribische zee, vlakbij de kust. Vanuit Amirante ben je binnen tien minuten met de boot op het hoofdeiland Isla Colon. Lekker toegankelijk vergeleken met de andere eilandengroepen van Panama. De archipel bestaat uit 9 hoofdeilanden, 52 zandbanken en 200 kleine onbewoonde eilanden. Isla Colon is veruit het drukst bevolkt van het stel, met Bocas Town als middelpunt. Vanuit hier kunnen allerlei tourtjes geboekt worden, hier vind je volop supermarkten, restaurantjes en uitgaansgelegenheden. Ook is het één van de beste plekken om te duiken in Panama. Er hangt een lekker Caribisch sfeertje, alles op je dooie gemakkie.

La Buga Duikschool

Aan het water en aan de hoofdstraat ligt La Buga. Een duik- en surfschool en tevens restaurant. Een fantastisch terras boven het water waar je lekker voordelig biertjes kunt drinken tijdens het happy hour (5pm-7pm) en waar je prima een hapje eet. We hebben hier afgesproken met Manuel, een opvallende blonde Guatamalteek (ja, zo noem je dat, ik heb het opgezocht). Manuel vertelt ons over de verschillende duikplekken. Er zijn hier twintig verschillende duikplekken. Genoeg om te ontdekken dus. Het water zal lekker warm zijn maar het zicht wellicht wat minder dan we gewend zijn.

Garnaal

Een luxe duikboot

De volgende dag gaan we vroeg uit de veren, want om half 9 worden we bij de duikschool verwacht. Snel en efficient wordt ons het materiaal toegewezen en we kunnen meteen de boot op. La Buga heeft de grootste en waarschijnlijk meest comfortabele boot van het eiland. Er is een toilet aan boord en onder het afdak is het goed toeven. In de zon is het namelijk verraderlijk warm. Vandaag duiken we samen met divemaster Renaldo en een Servisch/Turks stel. Het klikt goed, we hebben alle vier ongeveer evenveel duiken gedaan en dat is toch vaak wel fijn. Wij voelen ons snel een last als we met zeer ervaren duikers duiken, en met beginners is het ook niet altijd een feestje. Als beginnende duiker ben je een stuk sneller door je lucht heen, dus dat betekent een kortere duik want je gaat altijd samen terug naar het oppervlak. Nee, dat willen we niet! Wij hebben inmiddels zo’n 50 duiken gedaan, maar toch blijft het elke eerste keer weer even spannend.

Rust onder water

Zodra we onder water zijn is alles goed en realiseer ik me weer wat een rustgevende hobby we hebben. Praten kan niet, het is muisstil en je hoort alleen het geluid van je eigen ademhaling. De eerste kleine puffervisjes komen direct naar ons toe gezwommen. Het zijn er honderden en ze zijn niet bang. Wat een droppies! We zwemmen een stukje over het zand en al snel komen we bij het koraal. Het koraal ziet er gezond uit en we zien allerlei vissen. Iets wat we nog niet vaker gezien hebben zijn de arrowcrabs. Het lijken wel spinnen!

Kreeft

We brengen ook een bezoekje aan een oude catamaran. Nadat deze niet meer gebruikt werd om mee te varen werd deze bewust afgezonken en zo kon er leven op en om de boot ontstaan. We zien al wat koraal groeien en als je er onderdoor zwemt, wemelt het er van de grote vissen en kreeften. Het is wel een beetje spannend en benauwd, want aan het begin van het schip zie je nog niet waar je er weer uit kan zwemmen. Je zwemt dus letterlijk een zwart gat in…

Zeepaardjes spotten

We maken die dag nog een duik, een stukje verder op. En weer worden we onderwater verwelkomd door allerlei gekleurde vissen. Tijdens de briefing vertel ik onze duikmaster dat ik zo graag weer eens een zeepaardje zou willen zien. Hij vertelt dat de kans zeer klein is maar dat hij z’n best zal doen. En ja hoor! Verdomd, daar zit er een! Er is een hoop stroming dus het is een moeilijk om hem goed te bekijken. De kans om ‘nursesharks’ te zien is ook aanwezig, maar helaas is dit geluk niet met ons deze keer. Wel zien we nog allerlei verschillende roggen en een baby trompetvisje.

Terug bij de duikschool hebben we honger als een paard en genieten we van een burger en een lekkere sandwich. Het was een geslaagde dag.

We hebben de smaak aardig te pakken en als we nog even met Manuel kletsen, vertelt hij dat het weer gaat veranderen en dat er daardoor een aantal duikplekken die vaak niet toegankelijk zijn in het weekend waarschijnlijk wel te bezoeken zijn. Onze interesse is gewekt. Hier zou nog meer leven moeten zijn, maar ook wat meer beweging in het water.

Puffer

We hebben de smaak te pakken. Duiken in Panama is vet!

Het weer doet inderdaad wat het moet doen en zaterdag kunnen we dus nog een keer met de duikcrew van La Buga mee op pad. We duiken vandaag bij het naastgelegen Bastimentos en Careneros eiland. We merken dat er een hoop meer beweging in het water zit en dat het zicht daardoor ook een stukje minder is, maar zodra je om je heen kijkt, zie je overal leven. Kreeften, verschillende soorten garnalen en kleine Goby visjes die zich in het koraal verstoppen.

Visje

Tijdens de tweede duik van deze dag gaan we naar een maximale diepte van 8 meter. Heel erg ondiep dus als je je bedenkt dat 18 meter een normale diepte is tijdens het duiken. We zwemmen op ons gemak over het koraal. Het is niet zo spectaculair als de eerste duik maar de kleuren zijn prachtig en er is zoveel te zien.

Garnaal tijdens duiken in Panama

Waarom ook jij met La Buga moet gaan duiken in Panama

Bij La Buga betaal je $85 voor twee duiken. Dit kan hier online geboekt worden.  Het is wellicht niet de allergoedkoopste optie op het eiland maar veiligheid staat hier voorop. Daarnaast is het gewoon een hele fijne en relaxte duikschool, en als je gedoken hebt bij La Buga mag je gratis gebruik maken van hun kano’s om de kust van het eiland te verkennen! Goede deal toch?! Dus wil jij binnenkort gaan duiken in Panama? Hier moet je naar toe!

 

Share: