Een spontane beslissing om nog even via Cuba te vliegen. Een land dat mij altijd al trok en met de hedendaagse veranderingen begint de tijd te dringen. We wilden een bezoek niet te lang uitstellen. En de keuze was toen ook snel gemaakt. Zodra er een gunstig ticket voorbij kwam, boekten we twee weken op dit bijzondere eiland. Onze eerste stop is de hoofdstad Havana. We gaan op zoek naar de beste restaurants in Havana. 

Waarom Cuba? Onze reisplan gaf aan dat we vanuit Colombia naar Panama zouden moeten reizen. Dit kan A. per boot, of B. per vliegtuig. Per boot doe je er ongeveer vijf dagen over en ben je minstens USD 400 kwijt. Per vliegtuig de helft. Ons oog viel op een ticket van Colombia via Panama naar Cuba en vise versa. En dit voor zo’n USD 80 extra. Wanneer krijg je in hemelsnaam de kans om voor zo’n habbekrats naar Cuba te vliegen? Nooit meer dachten wij… Vandaar dus. Havana is de hoofdstad van

Oude auto’s

Zodra we per taxi de stad inrijden, zien we dat we in één van de weinige moderne auto’s zitten. Het stikt er van de glimmende oldtimers maar ook de niet zo glimmende Lada’s. Fantastisch! De straat waar we worden afgezet, ziet er wat viezig uit maar iedereen hangt gezellig met elkaar op straat. Hier en daar knopen de lokale mensen een praatje met ons aan, trapt een jongetje een voetbal naar ons of zwaaien we naar de rum drinkende oude mannetjes. We voelen ons welkom, maar niet bekeken.

Cuba verandert

Sinds 2006 is het toegestaan om als Cubaan vastgoed te kopen. Sindsdien zijn er een hoop verschillende dingen geprivatiseerd waaronder dus ook de hotels. We willen liever niet in de door de staat gerunde hotels slapen en gelukkig kunnen we kiezen uit tientallen, zo niet honderden Casa’s Particulares. Dit zijn huizen van de lokale mensen die één of twee kamers in huis aan toeristen verhuren. Dit betekent dat je echt bij de mensen thuis slaapt, meer dan we ooit eerder deden tijdens deze reis.

Het is een uur of zes als we aankomen maar het zonnetje schijnt nog lekker en onze Casa blijkt maar een paar meter van de beroemde Malacon af te liggen, de boulevard van de stad. De zon verdwijnt langzaam achter Hotel National en de ene oldtimer nog mooier dan de ander sjeest aan ons voorbij. We hebben het gevoel dat we terug zijn gegaan in de tijd. Tijd voor een mojito. Er moet geproost worden.

Zodra we de oude stad in lopen, zien we in elk café een bandje spelen. Lekkere, echte Cubaanse muziek, waarvan je spontaan zin krijg om een beetje met je billen te gaan schudden. Maar we vallen totaal uit de toon naast alle lokale billenschudders die stuk voor stuk natuurtalenten zijn.

Internet is nog niet alledaags op Cuba. Internetkaartjes zijn verkrijgbaar maar het netwerk werkt alleen op de grotere pleinen. Wat is het eigenlijk heerlijk om niet elke keer als je in je casa komt je Facebook of e-mail te checken. Er is opeens zoveel tijd voor alles. Maar toch vervelen we ons geen moment. We hebben het veel te druk met rum drinken.

Restaurants van Havana

Waar menigeen denkt dat Cuba nog ouderwets is qua eten, heeft Havana nog niet bezocht. Nee het is geen Foodiehub, zoals Lima of Quito, maar er valt genoeg te ontdekken. Wat je niet mag missen als je in Havana bent?

Doña Eutimia, #60-C, Callejon del Chorro, La Habana, Cuba

Misschien wel het bekendste restaurant van het land. We onderschatten de populariteit een beetje en liepen naar binnen op onze eerste avond. Onwetend als we waren vroeg ik of ze een tafeltje voor twee hadden. Het eerste plekje wat ze vrij hadden was twee dagen later tijdens de lunch. Oeps. Nou dan zal dat niet voor niets zijn. We besluiten te boeken. En ja, het was goed. Traditioneel Cubaans: rijst, vlees, bonen, weinig groente en gebakken banaan. Maar alles is heel erg goed op smaak. Er worden bijzondere specerijen gebruikt en de Mojito is misschien wel de lekkerste tot nu toe. Ja, het is wel toeristisch. Tip: ga voor het lokale gerecht met gehakt, rozijnen en olijven.

 

El Chanchullero, Bernaza y El Cristo, 457 A bajos Teniente Rey, La Habana, Cuba

Hip Havana, zo kan je deze zaak het best omschrijven. Buiten staat een rij van zo’n dertig man. Maar het is gezellig en op de hoek van de straat koop je een biertje. Geduld is een schone zaak in Cuba. Laat het los en geniet er gewoon van. Na een flink uur bemachtigden we een tafeltje. De kaart is traditioneel maar met een moderne touch. We verbazen ons erover dat je hier, voor minder dan een tientje, een kreeft bestelt. Wij waren niet heel erg onder de indruk van de kreeft en hij leek niet helemaal vers. De snacks waren goed en ook mijn vegetarische stirfry smaakte prima. De cocktails zijn sterker dan waar dan ook en ook nog eens goedkoper dan we ooit ergens anders zagen. Ja, die combinatie staat ons wel aan. Ga je hier een hapje eten? Vergeet dan niet een afzakkertje op het dakterras te gaan drinken.

Cerveceria Plaza Vieja, San Ignacio, La Habana, Cuba

Speciaalbiertjes zijn schaars in dit land. De brouwerijen worden gerund door de staat maar op Plaza Vieja zit een brouwerij waar met passie bier gebrouwen wordt. Een donker, een amber en een lager. Je betaalt twee dollar voor een zogenaamde halve liter. Cheeky als ze zijn, krijg je met een beetje pech maar een halve pul, maar als je het lief vraagt aan de ober vullen ze hem nog even voor je bij. Elke avond speelt er een lokale band en die zijn zeker de moeite waard.

Churros, El Bisimo, Havana, Cuba

Halverwege de meest toeristische straat van Havana, El Bisimo, vind je een Churros-kraampje. Voor een dollar koop je vijf lange verse Churros met suiker. Knapperig van buiten, zacht van binnen. Ze hebben ook kroketten, die wij -als echte Nederlanders niet konden laten liggen- maar dat was de zonde niet waard. De Churros wel, minstens één keer per dag, hihi.

La Bien Paga, Aguacate, La Habana, Cuba

Een sandwich waar ik een zwak voor heb. Misschien komt het door de film ‘ Chef’? Iemand gezien? Toen we besloten naar Cuba te gaan, was dit één van de eerste dingen die ik opzocht over het land. Al snel kwam ik er achter dat de grootste hype achter deze sandwich zich helemaal niet op Cuba bevond maar in Florida. Het is zelfs het officiële lokale gerecht van Tampa. Desalniettemin vonden we een zaakje dat de sandwich wel op de kaart heeft staan. Toen wij om een uur of 5 ’s middags hier voor een late lunch arriveerden, was de halve menukaart uitverkocht en de limonade blauw (of zou dat de hele dag door het geval zijn?) Anyway, de sandwich met ham, varkensvlees, kaas en mosterd smaakte prima, al was het misschien meer het idee dan het culinaire hoogstandje.

Lokale cafetaria’s

Op Cuba zijn er twee verschillende valuta’s. Eén voor de toeristen en één voor de lokale bevolking. Mocht je toevallig in een cafetaria terecht komen waar ze opeens $10,- voor een sandwich vragen en je ziet er alleen maar Cubanen, dan kun je ervan uitgaan dat het hier om de lokale valuta gaat. Voor een broodje ei en rauwkost betaal je dus geen $10 CUC wat gelijk staat aan USD 10 maar de lokale pesos wat nog geen zestig eurocent is. Heel schappelijk dus en vaak net zo goed of beter dan de ‘toeristen-restaurants’.

Havana behoort zeker tot onze top drie favoriete steden. Wat een cultuur! Auto’s, rum, sigaren en muziek. Wij willen niet meer weg. Ben jij wel eens in Havana geweest?

 

Share: