Op wijnreis door Frankrijk en wat je niet mag missen

Een Francofiel zal ik mezelf niet noemen, maar ik ben gek op Frankrijk. Het eten, de taal, de herinnering van toen ik klein was en met m’n ouders en de vouwwagen zomers lang op pad ging, het heeft een speciaal plekje. Marc had er niet zoveel mee, maar na een culinair weekend Parijs in December zag hij wat ik bedoelde en wilde hij zich graag ook eens mee laten sleuren door het heerlijke Franse leventje. We besluiten daarom onze zomervakantie aan dit heerlijke land te wijden.

Een roadtrip met een tent en hier en daar iets meer luxe, dat is de bedoeling. We willen de trip in het teken van wijn en lekker eten houden, dat is immers waar we ons het liefst mee bezighouden.

Wat wil je niet missen?

 

Een paar dagen in de Champagne streek.

Het dorpje Epernay lijkt te slapen, maar als je goed kijkt zijn er tientallen verschillen champagne caves en knusse restaurantjes. In de Champagne bar C-Comme kunnen wij ons geluk niet op als we een bordje Charcuterie bestellen en er meer dan 25 Champagnes per glas te bestellen zijn. We besluiten een proeverij te houden. Maar het hoogtepunt is misschien wel de rilette van varken met eendenlever. Tijdens ons verblijf in Frankrijk zochten we in elke delicatesse winkel naar deze Rilette in het bijzonder, maar het mocht niet baten. Rillette van varken en eendenlever, zijn jullie het wel eens ergens tegen gekomen? Tip ons!

IMG_1802Ga gewoon eens rijden in deze streek en rij de stille dorpjes in. Een cave lijkt misschien gesloten maar als je durft aan te kloppen wil Grand Mere je vast wel te woord staan en hun assortiment laten proeven. Zeker bij deze kleine boertjes kun je voor een prikkie de beste flessen op de kop tikken. Kijk uit want Nederlanders hebben geen beste reputatie bij de Franse Champagneboeren. Onze zuiderburen zijn de grootverbruikers en wij Nederlanders staan er om bekend om alles te proeven en niks te kopen… Zuinigerds dus… Doe onze naam geen eer aan, en als je een klein woordje Frans spreekt is het ijs al snel gebroken.

Onze volgende stop in de hoofdstad van de Bourgogne, Beaune. De wijn vliegt je om de oren, het is overal terug te vinden. Wij vinden het geweldig. We zetten onze tent op, op de camping municipal op loop afstand van het stadscentrum. Handig want zo kunnen we lekker gaan proeven zonder dat we nog hoeven te rijden. En proeven dat kan in Beane! Overal waar je maar kijkt zijn kleine wijnboetiekjes, en barretjes. Ook het eten is niet om te missen. Geweldig! Slecht eten vinden in Frankrijk is een kunst. Voor nog geen € 15,- eet je een menuutje, en dan heb ik het niet over sla zonder dressing en een schnitzel.. Nee steak tartare en stoofpotten. De markt in Beaune is geweldig. Wil je een keertje niet uit eten maar zelf aan de slag dan is er een overvloed aan kazen, hammen, verse olijven, brood, groentes en fruit. Het is een kleurrijk geheel en een perfecte plaats om prachtige foto’s te schieten.

IMG_1852IMG_1883IMG_1853

Vergeet in Beaune de Marche Aux Vins niet. In een oude kerk loop je een route met een proefglas. De wijnen worden op gebouwd, van licht naar steeds zwaarder, en je schenkt ze gewoon zelf in. Al wandelend door de oude kelder ontdek je veel over het proces van het maken van wijn, met als klap op de vuurpijl een Grand Cru uit de Bourgogne.

 

Het lekkerst aten wij bij Cave Madeleine. Reserveer want het is altijd vol. De gestoofde prei met gepocheerd ei en een crumble van Parmezaanse kaas zal me nog lang bij blijven. Marc is zeer te spreken over de Bouef Bourguignon met wang. Logisch ook want waar anders eet je deze dan in de Bourgogne…?

Na de binnenlanden vervolgen we onze route naar de kust. Het is even wennen want het is hier DRUK! De dorpjes zijn puur ingesteld op toeristen en dat merk je in de kwaliteit van het eten. Niet te zeggen dat we echt slecht gegeten hebben want daar doen de Fransen simpelweg niet aan. Al hoewel betaalbare Bouillabaise aan de boulevard van Cannes in gewoon geen goed idee en zou ik niemand aanraden.

Wat echter wel de moeite waard is, de vis in zoutkorst boven op de berg in de buurt van Lavandou. Het restaurant heet Le Relai Du Vieux Sauvaire, en als je denk dat het nu echt niet meer komt, rij dan nog even door en je zult het vinden. Het kost een paar duiten maar dan heb je ook wat. Zijdezachte vis waarvan de smaak subtiel maar goed is. Zorg dat je er voor de lunch of het diner bent, want kom je tussendoor dan kun je de vis niet bestellen. Het is een flink stuk rijden van waar je ook komt omdat je zigzaggend de berg op gaat. Maar laat de moed niet in de schoenen zakken want het is de moeite waard!
IMG_2000

IMG_2004Kortom, laat je leiden door wat Frankrijk te bieden heeft en ga van de gebaande paden om de echte hidden gems te vinden. Oh, en zorg dat je met een lege auto heenrijdt, want je komt gegarandeerd met een auto vol wijn terug. 
   
IMG_2164IMG_1784

Share: